Svet
152 ogledov

Znanstveniki želijo obuditi 12.000 let starega leva

Zamrznjena mladiča jamskega leva Akademija znanosti Republike Saha
Znanstveniki želijo iz klonirati 12 tisoč let starega in že zdavnaj izumrlega jamskega leva.

Genski material za ta podvig so našli v izredno dobro ohranjenih trupelcih mladičev jamskega leva. Dva mladiča so našli v permafrostu na kraju, okoli 800 kilometrov oddaljenem od mesta Jakutsk, in ju poimenovali Ujan in Dina. 

V zgodbo je sedaj vstopil južnokorejski kontroverzni znanstvenik Huang Woo Suk, ki je v preteklosti že skušal klonirati mamuta. Od ruskih znanstvenikov je izprosil vzorce DNK, iz katerih upa, da mu bo uspelo klonirati živo žival. Huang Woo Suk je pred 10 leti zelo omadeževal korejsko znanost, ko je prišlo na dan, da je potvoril rezultate kloniranja izvornih celic, vseeno pa velja za pionirja pri raziskavah na področja kloniranja.

Imel je sicer nekaj težav z Rusi, ker mu niso želeli povsem ustreči in je dobil manj mladičevih vzorcev, kot si je želel. 

Enega od mladičev so znanstveniki ohranili trdno zamrznjenega v upanju na nadaljni znanstveni napredek, saj se na področju raziskav DNK vsakih 10 let zgodi minirevolucija, besede ruskega akademika Alberta Protopopova povzema Daily Mail. 

Podrobna raziskava drugega mladiča pa naj bi pomagala ugotoviti, zakaj so te živali razmeroma majhne velikosti pred okoli 10 tisoč leti izumrle, saj naj bi imeli v naravi le malo sovražnikov in tudi niso bile tako dovzetne za spremembe v naravi, kot denimo mamuti. Jamski levi so poseljevali območja od Velike Britanije do Aljaske in Kanade na drugem koncu sveta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.