Slovenija
724 ogledov

Telemach spreminja način dodeljevanja IP-ja

Telekomunikacije Andrej Leban
Telemach danes prehaja s statičnega dodeljevanja IP-ja na dinamičnega.

"Za spremembo dodeljevanja naslovov IP (DHCP) s 15. 3. smo se odločili zaradi posodobitve sistema. Pri uporabnikih bo ta prehod potekal tako, da se jim bodo vse dostopne naprave, ki bodo neposredno priključene na modem, ponastavile v dinamično pridobivanje IP," so pojasnili na Telemachu. O tem so uporabnike obvestili že z računi za pretekli mesec. 

IP je številka, na primer 93.103.221.114 , s katero se mora vsaka naprava identificirati v internetu. Če je stalen, je vedno enak, dinamičen pa se lahko spremeni vsakič, ko se naprava priključi na internet. 

Vpliv na manj kot odstotek uporabnikov

"Za ogromno večino uporabnikov ta sprememba ne pomeni nič. Tako kot se mobilni telefon prijavi v brezžično omrežje in mu ruter dodeli IP, na podoben način se bo po novem v Telemachovo omrežje priključil računalnik in druge naprave. V praksi lahko takšen dinamičen IP ostane enak tudi dlje, več tednov ali mesecev," je pojasnil vodja laboratorija pri reviji Monitor Jure Forstnerič. Ocenjuje, da bo sprememba vplivala na manj kot odstotek uporabnikov, ki uporabljajo na primer orodja za oddaljeni dostop do domačega računalnika, imajo na domačem računalniku strežnik za elektronsko pošto ali postavljeno spletno stran. "Ta odstotek uporabnikov pa dobro ve, za kaj gre," pravi Forstnerič. 

Za stalni IP en evro na mesec

Tisti, ki bodo želeli ohraniti statični IP, bodo morali zanj po novem plačati, stal bo en evro na mesec, poslovni uporabniki pa bodo še naprej imeli statični IP. Forstneriču se to ne zdi visok znesek, pravi pa, da obstajajo tudi spletna orodja, ki sledijo dinamičnemu IP-ju in ga sproti popravljajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:36 18.marec 2016.

    Torej to vodi v še manj delovnih mest...super...

  • primoz.g 00:24 17.marec 2016.

    varnejši je, ni pa prikladen če rabiš dostop od bilokje do svoje mreže.

  • Avatar praufo
    praufo 14:51 16.marec 2016.

    Čemu sploh ta članek ? Folk se razburja. Fiksni IP rabiš, če se greš neko strežniško storitev, ki to zahteva (web server mail, itd. od česa boš najbrž tudi kaj kasiral). Za resno dejavnost se pa itak to ne ...prikaži več splača doma počet. Modem pade, signal niha, izpad elektrike,ojačevalec škripne. To ni to. Kot razumem, če modema ne boš ugasnil pač, kar je pri večini, bo IP ostal. Za resno dejavnost lahko v tujini najameš cel server, ki dela 7/24 takokot je treba.Tudi konkurenca ima takšno in drugačno politiko. T2 je naredil mnogo štale, ker je ponudil mnogo preveč kar je zmogel podelat. Folk pa zagrabi vsako kost. Nihče pa ni idealen in nikoli ni dovolj, Ne hitrosti, ne programov, ne ničesar. Operaterjem pa nikoli dovolj denarja. Razvoju pa ni mogoče slediti, najbolj finančno. Komaj dobro so pri nas zaželi z nadgradnjo mobilnega omrežja na 4G, že je razvito 5G. Zakaj se vse to rabi ? Zato, da na "pametnem" mobilcu lahko gledaš film v HD. Bravo. To rabimo!