Avto
1087 ogledov

Tesla X - električni suv, po katerem se bodo zgledovali

Tesla model X
1/6
Tesla
Zanimivo, ko nek direktor avtomobilske tovarne reče nekaj podobnega, kot je sinoči na premieri povsem novega modela X, prvega serijskega električnega suva na svetu, dejal Elon Musk, šef Tesle: "Mislim, da nas je z modelom X nekoliko zaneslo."

Potem ko je peščica prvih kupcev po dveh letih prelaganj le prišla do ključev modela X, so pri Tesli končno razkrili tudi vse druge podatke in posebnosti električnega suva. 

Model X je izrednega pomena za mlado znamko, ki je sicer žela priznanja za zmogljivo električno limuzino model S, a z njihovo izdelavo in prodajo v treh letih imela le izgubo. Vmes so že prenehali izdelovati svoj prvi avto, teslo roadsterja.

Vsaj uvodni odziv na model X pa je zelo dober, saj naj bi si avto v prednaročilu  zaželelo že 25.000 kupcev. Da bodo vsi prejeli ključe v roke, bo trajalo do 12 mesecev, je ocenil Musk.

In kaj je tako posebnega na modelu X?

Gre za električnega suva, pri katerem dva elektromotorja ženeta oba para koles. Ocenjeni doseg z enim polnjenjem je 400 kilometrov (pri močnejši različici manj), pri tem pa odvisno od konfiguracije sedežev ponuja prostora za šest ali sedem odraslih potnikov.

Motorja sta v osnovni različici 90D ista in imata skupno moč  (518 KM), medtem ko je v močnejši različici P 90D skupna moč kar 568 kW (762 KM, od tega 503 KM pri motorju za zadnji par koles).

Celo zaščita pred bioorožjem

Že od prej je bilo znano, da bo imel model X namesto zadnjih klasičnih velika galebja vrata s senzorji za nizke garaže, ki omogočajo enostavno vstopanje in izstopanje potnikov druge in tretje vrste iz avta. Usklajenemu načinu odpiranja so dali veliko poudarka, poudarjajo pa tudi ogromno vetrobransko steklo, ki se s sprednjega dela nadaljuje prek strehe avtomobila med galebjimi vrati in naj bi bilo največje, ki so ga kdajkoli vgradili v avto. 

Zanimive pa so še druge podrobnosti, denimo skrb za čist zrak v notranjosti. Poleg zelo zmogljivega HEPA filtra, ki naj bi izničil vdor alergenov, smoga, bakterij in celo virusov, večjih od 0,01 mikrona, ima uporabnik na voljo še funkcijo, ki malo za šalo malo zares vklopi dodatno zaščito pred vdorom zunanjega zraku v notranjost. To funkcijo v nastavitvah označuje simbolj za nevarnost bioorožja. 

Model X bo na voljo s številnimi naprednimi sistemi, znanimi že iz modela S, kot je denimo avtopilot. Pa tudi paket za športnejšo vožnjo, za mrzlo vreme, mogoče je prevažati kolesa ali prikolice ...

Video prve vožnje s prikazom premikanja sedežev in vrat (avtor: CNet)

Cena modela X bo preračunano iz dolarjev od okoli 120 tisoč evrov dalje. Kdaj pride v Evropo, še ni bilo napovedano.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.