Avto
71 ogledov

Teslin avtopilot naj bi rešil življenje

Tesla model X Tesla
Teslin avtopilot je za spremembo rešil življenje. Vsaj tako trdi možakar, ko ga je avto med srčnim napadom sam odpeljal do bolnišnice.

Pričakovati je bilo, da bo skušal Tesla na vse načine oprati madež, ki ga je povzročila aprilska nesreča, ko se je voznik smrtno ponesrečil, ker senzorji na modelu S niso prepoznali tovornjaka pred seboj in se je avto v režimu samodejne vožnje z veliko hitrostjo zaletel vanj. Menda je voznik kršil osnovno pravilo in ni spremljal okolice, temveč je med vožnjo gledal film.

Posledice nesreče, ki so se je nasprotniki samodejne vožnje seveda na vso moč "razveselili", so kar hude, med drugim se je Tesla razšel z izraelskim visokotehnološkim podjetjem Mobileye, ki praktično za celotno avtomobilsko industrijo razvija sisteme prepoznavanja ovir in polsamodejne vožnje.

Avto ga je sam popeljal do bolnišnice

Zgodba, zelo primerna za Teslin PR protinapad, se je zgodila pred nekaj dnevi. Odvetnik Joshua Neally iz ameriške zvezne države Missouri je vozil svoj novi model X, ko je v prsih začutil ostro bolečino. Posumil je na srčni napad, a je imel še dovolj moči, da je v računalnik avtopilota vtipkal, naj ga avto spravi do najbližje urgence. In tesla model X je to res storil, čez nekaj minut je bil Neally že pri bolnišnici, vendar je mogel zadnjih nekaj deset metrov do urgence prevoziti še sam. Neally je prepričan, da mu je model X rešil življenje. 

Vseeno raje pokličite 112

Zgodba na prvi pogled iz avtomobila res kuje junaka, vendar so se po objavi vesti pojavile tudi kritike iz zdravniških vrst, poroča Mashable. Tako bi po mnenju hematologa Howarda Liebmana odvetnik bolj smotrno storil, če bi ustavil avto ob cesti in poklical na pomoč reševalce. Zaradi kratkega odzivnega časa bi bili hitro pri njem in glede na njegovo stanje bi mu lahko pravi čas pomagali, sam pa ne bi tvegal, da bi avto zgrešil bolnišnico ali pa da bi obstal sredi ceste in ne bi vedel, kje je vhod v urgenco oziroma ne bi mogel zapeljati predenj.

Profesor in zdravnik zato svetuje, naj voznik v podobni situaciji raje pokliče na pomoč. "Deset ali celo dvajset minut kasneje v takšnem primeru ne bi pomenilo nobene razlike. Če bi čakal ure, potem bi bilo to šele nevarno za njegovo življenje." In zaključi: "To ni bila nikakršna zmaga za Teslo. Sem za napredek tehnologije, a nisem prepričan, da je bila to res edinstvena zasluga avta."

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.