Slovenija > Črna kronika
370 ogledov

Tihotapec kokaina še nekaj časa ne bo prišel v Slovenijo

kokain Shutterstcok
Pojutrišnjem na ljubljanskem okrožnem sodišču o tem, ali bodo dovolili, da v Peruju obsojeni tihotapec drog, v Sloveniji odsluži preostanek zaporne kazni.

32-letni Ljubljančan Aleš Trunkelj, ki so ga pred skoraj petimi leti aretirali z osmimi kilogrami kokaina na letališču v Peruju, bo predvidoma še kar nekaj časa ostal v tamkajšnih zaporih.

Pojutrišnjem bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer odločali o tem, ali bodo dovolili, da v Sloveniji odsluži preostanek zaporne kazni, ki ga je doletela zaradi tihotapljenja droge.

Odločitev bodo sporočili pisno

Trunkljevo prošnjo so na sodišču prejeli 15. maja, ko so jim jo posredovali z ministrstva za pravosodje (MP)."MP je po diplomatski poti s strani pristojnega organa v Peruju 14. maja prejelo potrebno dokumentacijo glede prenosa za izvršitev kazni slovenskega državljana," pojasnjujejo.

Niti na MP niti na sodišču ne želijo razkrivati, na kolikšno kazen je bil Trunkelj v Peruju sploh obsojen in kdaj je bila kazen izrečena. "Sodišče bo presojalo, ali so skladno zakonom o kazenskem postopku izpolnjeni pogoji za priznanje in izvršitev kazni, izrečene s sodbo perujskega sodišča," zgolj pojasnjujejo na MP.

A v petek, ko bo sodišče zaključilo s to presojo, še ne bo jasno, ali bodo Trunklju dovolili kazen služiti v enem od slovenskih zaporov. O tem bo sodišče namreč odločilo v naslednjih tednih s pisno sodbo.

"V kolikor bo sodišče ocenilo, da so zakonski pogoji izpolnjeni, bo s sodbo odločilo o izvršitvi kazenske sodbe tujega sodišča. Navedeno odločitev bo sodišče po diplomatski poti vročalo obsojencu, pa tudi njegovemu zagovorniku ter državnemu tožilcu," dodajajo na MP.

Tudi, če dovolijo, bo na vrnitev še moral počakati

Tudi če sodišče ugodi Trunkljevi prošnji in mu dovoli vrnitev v Slovenijo, bo ta na prihod moral še vseeno kar nekaj časa počakati. Najprej bo moral počakati na morebitno pritožbo tožilstva, saj se to mogoče ne bo strinjalo s tem, da se Trunklju dovoli kazen prestajati v Sloveniji. Prav tako ga ne bodo takoj odpeljali v Slovenijo tudi, če se tožilstvo ne bo pritožilo. 

"Po pravnomočnosti sodbe slovenskega sodišča, bo sodišče najprej prevedlo sodbo v španski jezik in jo posredovalo MP. To bo posledično po diplomatski poti posredovalo prevod sodbe slovenskega sodišča pristojnemu organu Peruja in le-tega obvestilo, da so na strani Slovenije izpolnjeni pogoji za dejanski transfer obsojenca in predlagalo realizacijo predaje. Enako obvestilo bo posredovalo Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki je pristojno za realizacijo predaje obsojenca.V kolikor bo Peru še vedno soglašal s transferjem, se bo izvedla predaja osebe. Po transferju obsojenca v Republiko Slovenijo, bo le-ta prestajaj kazen na podlagi notranje zakonodaje Republike Slovenije," pojasnjujejo na MP.

Ujeti trije

Skupaj s Trunkljom so septembra 2009 na letališču Alejandro Velasco Astete v Cuzcu med tihotapljenjem kokaina pripadniki tamkajšnjega nacionalnega oddelka za boj proti trgovini z drogo aretirali tudi njegova prijatelja, tedaj 26-letnega D. S. in 25-letnega Tonija Sojiča. Zaradi tega jim je grozilo od 6 do 15 let zapora, kot rečeno pa ni jasno, kolikšna kazen jim je bila tudi dejansko izrečena in kdaj so jo začeli prestajati.

 

Komentarjev 1
  • 1111 08:00 27.avgust 2014.

    Škoda časa odločanja, v Peruju naj ostane in kri ščije...Ne vidim razloga, da bi prišel v hotelski zapor v SLO in užival udobje, davkoplačevalskega denarja...