Šport > Nogomet
83 ogledov

Tito o Valdésu: "Ne želi oditi, le podaljšati noče"

tito vilanova EPA
Trener Barcelone Tito Vilanova je na petkovi novinarski konferenci priznal, da je za odločitev o odhodu Víctorja Valdésa izvedel šele dan prej. Praktično vsa vprašanja trenerju Barçe so se sukala okrog nepričakovane poteze katalonskega vratarja in novice, da bo njegov nekdanji sodelavec in prijatelj Josep Guardiola prevzel Bayern.

"Govoril sem z njim, to so bili zasebni pogovori. Všeč bi mi bilo, da se njegovo odločitev spoštuje, vsak lahko svobodno izbira, kje želi delati. Ni res, da si želi oditi, le ne želi podaljšati pogodbe. To moramo spoštovati in mu pomagati, tako kot je on pomagal nam. Mora oditi na lep način zaradi vsega, kar nam je dal. Lahko izpolni pogodbo do leta 2014," je pred novinarji v Barceloni povedal Tito Vilanova.

Trener katalonskega ponosa je zamudil kar 45 minut, saj se je na zasebnem sestanku dobil prav z Víctorjem Valdésom, okrog katerega se v zadnjih dneh sučejo vse najbolj aktualne zgodbe. Valdés je namreč v četrtek pred svojih zastopnikov sporočil, da svoje pogodbe z Barcelono ne namerava podaljšati. Odločitev o pogodbi, ki se mu izteče leta 2014, naj bi bila "dokončna".

"Razumem, da za nekatere to ni bil najboljši trenutek, ampak tako klubu da možnost, da poišče koga drugega. Pomembno je, da se njegovo odločitev spoštuje. Ne dvomim v njegovo profesionalnost in v to, da je tukaj zato, da nam pomaga. Ni se skregal z nikomer, prav nasprotno," je nadaljeval Vilanova.

Novico izvedel v četrtek

"Izvedel sem včeraj, po sestanku me je poklical Andoni (Zubizarreta, športni direktor, op. a.). Če bo njegov odnos tak kot do sedaj, bo še vedno prvi vratar. Nima nikakršnih težav s klubom, vsi imamo pravico spoznati druge kulture in države. Ni mi pokvaril načrtov, ker vem, kako profesionalen je. Škoda, ker menim, da je idealen vratar za Barcelono, toda še naprej nam bo pomagal zmagovati."

Vilanova je še povedal, da idealnega trenutka za objavo takšne novice ni, saj se nekaterim zdi, da je Valdés to storil v preveč delikatnem trenutku sezone, kjer gre Barceloni trenutno vse kot po maslu.

"Nikoli ni dober trenutek za to, da se po vsem, kar je dal klubu, odloči, da odide. Nekateri pravijo, da je prehitro šel v javnost, drugi, da prepozno ... Idealen trenutek ne obstaja. On pove v obraz in to je povedal leto in pol vnaprej, ni se želil niti pogajati, ne morete reči niti, da je 'pesetero' (nekdo, ki se mu gre za denar, op. a.). Klub mora zapustiti na najboljši možen način," je pristavil Vilanova.

Valdes poker kartanje Barcelona vratar pivo klobuk | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
"Ne vem, kako se počuti ekipa. Predvidevam, da so presenečeni, ampak nič zato. Nisem ga skušal prepričati naj podaljša pogodbo, saj sem res mislil, da jo bo podpisal. Nismo govorili o nikakršnih pogajanjih, le o tem, da si želi spozanit drugačen nogomet. On vse pove v obraz. Tudi to je potrebno ceniti. Ga bomo prodali po koncu sezone? Ne vem, nisem imel časa, da bi sploh pomislil na to. Jaz sem le trener. Res je, da je biti vratar Barçe drugačno od ostalih klubov, ker zahtevamo tudi, da se igra z nogami, čeprav se zavedamo, da je najpomembneje pri vratarju, da ustavlja strele."

"Prihod Pepa velika novica za Nemčijo"

O bolj "veseli" novici tedna, povratku njegovega dobrega prijatelja in nekdanjega sodelavca Josepa Guardiole, ki bo po dolgem razmišljanju prevzel Bayern, je Vilanova povedal, da bo nekdanji španski reprezentant prinesel veliko dobrega nemškemu nogometu.

"To je velika novica za nemški nogomet. Od petih ali šestih ekip, h katerim bi lahko šel, je bila to ena izmed možnosti. Menim, da bo nemškemu nogometu prinesel veliko, prav tako pa je to dobra novica zanj, saj je najboljši trener na svetu. Ne poznam mladinske šole Bayerna, tako da ne vem, če jo bo lahko uporabil," je še povedal Vilanova.

"Kar pa vem je, da ima Pep nek način dela. Ni nujno prenesti metode iz Barçe v Bayern, ampak gotovo bodo podrobnosti, ki mu bodo služile. Bayern je osvojil štiri naslove v Ligi prvakov, brez da bi igral kot Barça. Bi v München lahko odšel kakšen naš igralec? Ne skrbi me, vsi imajo pogodbe," je še zaključil.

Komentarjev 2
  • uglykidviky 19:21 18.januar 2013.

    bravo majster

  • McClain 18:01 18.januar 2013.

    Sam jaz pa stekam Valdesa. Ne mors bit v sluzbi, kjer nimas pod soncem kaj delat:-)