Svet
85 ogledov

To je domnevni organizator napadov v Parizu

Abdelhamid Abaaoud Žurnal24 main
Napade v Parizu naj bi organiziral Belgijec Abdelhamid Abaaoud, so sporočile francoske oblasti.

Po njihovih podatkih je Abaaoud povezan tudi z spodletelim napadom na pariški hitri vlak in eno od cerkva.

"Po doslej zbranih podatkih sklepamo, da je on arhitekt napadov v Evropi," je za Reuters povedal eden od vodij preiskovalcev napada. 

Abdelhamid Abaaoud | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
29-letnik je bil vodja teroristične celice v kraju Verviers, ki so jo belgijski policisti razbili lanskega januarja – v spopadih sta bila takrat dva džihadista ubita. 

Belgijski državljan iz bruseljske četrti Molenbeek, ki se zdaj nahaja v Siriji, je bil v skupaj z 32 skrajneži v odsotnosti obsojen na 20 let zapora. 

V Siriji naj bi lanskega januarja odpotovala tudi njegov oče, ki je delal kot prodajalec v trgovini s hrano v Molenbeeku in 13-letni brat. 

Abaaoudova družina je pred časom razglasila sinovo smrt, a so po ocenah policije s tem želeli preiskovalce le zavesti. 

V reviji Islamske države Dabiq, ki izhaja v angleškem jeziku, je zapisal, da se je pridružil skrajnežev v Sirji, nastopa tudi v nekaterih propagandnih posnetkih Isisa.

Prijeli terorista, ki je s prizorišča napada zbežal?

tiralica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Belgijska televizija poroča, da naj bi enega od teroristov, ki je zbežal s prizorišča napada, policija v protiteroristični raciji prijela. 

Preiskovalci domnevajo, da je Abdelsam Salah najel avto, s katerim so se morilci pripeljali pred dvorano Batacalan.  BBC poroča, da so v Belgiji prijeli njegovega brata Mohammeda. 

Po poročanju britanskega Telegrapha naj bi se na eni od ulic v bruseljski četrti Molenbeek policisti pripravljali na novo racijo v eni od hiš. Opremljeni so s plinskimi maskami in do zob oboroženi. 

Kdo so ostali samomorilski skrajneži?

Samy Amimour je eden od samomorilskih skrajnežev, ki so se razstrelili v dvorani Batacalan. 28-letni Francoz je bil star znanec francoskih obveščevalcev.

Že leta 2012 so ga obtožili terorizma in ga vzeli pod sodni nadzor. A kasneje je pobegnil, za njim so izdali mednarodno tiralico. Danes zjutraj so aretirali tri njegove sorodnike. 

Pariz po napadih | Avtor: EPA EPA
Samomorilec, ki se je razstrelil pred stadionom Stade de France, je imel pri sebi sirski potni list. Ahmad Al Mohammad, star 25 let je bil rojen v severozahodnem sirskem mestu Idlib. Preiskovalci pravijo, da se njegovi prstni odtisi ujemajo z tistimi, ki jih imajo v svoji evidenci migrantov Grki in ki je potoval v skupini z begunci. 

Brahim Abdeslam, Salahov starejši brat se je razstrelil na ulici Boulevard Voltaire. Še eden od samomorilskih džihadistov pa je bil 20-letni Bilal Hadfi. Ta se je razstrelil pred stadionom Stade de France. Po podatkih francoske policije naj bi se uril pri skrajnežih v Siriji. 

29-letnega Ismaela Mostefaia sooblasti v preteklosti že obravnavale zaradi povezav z radikalnim islamom. Policija ga je kot napadalca imenovala po identifikaciji posmrtnih ostankov v dvorani Batacalan. 

Francozi ponoči aretirali 23 ljudi

V Franciji so ponoči aretirali 23 ljudi in zasegli 31 kosov orožja. Izvedli so 168 racij in 104 osebe dali v hišni pripor. V hišnih preiskavah so med drugim našli puško Kalašnikov in raketomet.

Pariz po napadih | Avtor: EPA EPA
Pariz po napadih | Avtor: EPA EPA

Francoski notranji minister je ob tem dejal: "To je šele začetek, z operacijami bomo nadaljevali, Francija se bo na napade odzvala ostro. Če kdo napade našo republiko, ga bomo ujeli." 

Vse več informacij se pojavlja tudi o ostalih teroristih, ki so izvedli petkov napad, v katerem je umrlo 129 ljudi.

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:32 17.november 2015.

    Točn tko. Mladi dandanes so apatični zarad tega ker jim država servira tako apatične razmere za življenje.

  • maresem 18:34 16.november 2015.

    Njega samo pogledaš v ksiht, in že vidiš, da kar kliče po svincu.

  • jakec1575 17:58 16.november 2015.

    Zalost je v tem, da niso uspesno novacili le mladih muslimanov, ampak vse mlade. Verjetno z izjemo judov. O njih nimam podatkov. Avantura, trdne patriarhalne vrednote, sanje o svoji državi, placilo za bojevanje, obljuba zene in domov. Vse kar ocitno ...prikaži več v EU niso dobili ali sploh ni bilo na vidiku. Dobra socialna država in poštena delavska zakonodaja sta edini garant za uspesno srecno zivljenje. Cel incident kaze le na to, kako v buli je EU glede zgoraj navedenih dejstev. za to pa ni kriv IS ampak liberalna politika zadnjih 15 let. Pa nisem proti kapitalizmu. Obstaja zmeren kapitalizem, ki ne žeđa samo po ekstra profitih in unicevanju podjetij.