Svet
68 ogledov

V Bruslju sedem aretacij

Pariz, streljanje EPA
Število smrtnih žrtvev petkovih napadov se je povzplelo na 132. Belgija je izdala mednarodno tiralico za enega od treh bratov, vpletenih v napade. Najmanj trije samomorilski napadalci so bili francoski državljani. Dva izmed njih sta živela v Bruslju

Eden od napadalcev včerašnjega napada v Parizu je še na prostosti. Gre za 26-letnega Abdeslam Salaha, rojenega v Belgiji. "Gre za nevarnega človeka, zato ne stopajte v stik z njim," opozarja francoska policija. Belgija je izdala mednarodno tiralico. Salah na bi bil brat samomorilskih napadalcev. 

Dva od sedmih napadalcev, ki so bili ubiti v petkovih terorističnih napadih v Parizu, sta bila francoska državljana. Živela sta v Bruslju, en od njiju v središču mesta, drugi pa v pretežno muslimanski četrti Molenbeek. V Belgiji so doslej aretirali sedem osumljencev. Vsaj en od njih naj bi bil v Parizu v času napada. 

Predel  Molenbeek je bil v preteklosti že večkrat povezan s terorističnimi aktivnostmi. Tam je  nekaj časa živel Mehdi Nemmouche, Francoz alžirskega rodu, ki je maja lani v strelskem napadu na judovski muzej v Bruslju ubil štiri ljudi.

V tem predelu je živel tudi 25-letni Ayoub El Khazzani iz Maroka, ki je avgusta letos na hitrem vlaku na poti od Amsterdama do Pariza poskušal izvesti napad, kar pa so mu preprečili.

V Parizu so pri prizoriščih napadov medtem odkrili tudi dva sumljiva avtomobila z belgijskimi registrskimi tablicami. Eno od vozil so našli pri koncertni dvorani Bataclan, enem od prizorišč napadov, drugo pa pri bližnjem pokopališču Pere Lachaise. Obe vozili so po navedbah belgijskega tožilstva najeli v začetku tedna v Bruslju.

Eno od vozil, sivega golfa 3, ki so ga v petek zvečer opazili pri koncertni dvorani Bataclan, naj bi medtem že v soboto zasegli belgijski policisti.

Našli orožje in prazne nabojnike

Francoski preiskovalci so poleg tega v vzhodnem pariškem predmestju Montreuil danes zjutraj odkrili črni seat leon, ki naj bi bil prav tako uporabljen v napadih in imel belgijske registrske tablice. V njem naj bi našli več kalašnikovk AK-47, s kakršnimi so streljali petkovi napadalci in tudi več praznih nabojnikov. Ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu, ali pa gre za ljudi, ki so jih aretirali v Belgiji.

Zaradi velike povezanosti Belgije s petkovimi napadi je sicer danes v Pariz odpotoval belgijski notranji minister Jan Jambon, ki se bo pozno popoldne na temo napadov sestal s francoskim kolegom Bernardom Cazeneuveom.

Ubijal tudi 30-letni Francoz

Francoska policija je identificirala dva samomorilskega napadalca.Francoz Omar Ismail Mostefai je živel v predmestju Pariza, navajajo francoski mediji in dodajajo, da je prav on eden od trojice bombašev, ki so vdri v koncertno dvorano Bataclan in postrelili najman 89 ljudi.

Šest sorodnikov samomorilskega napadalca je  policijskem priporu. V soboto sta se v priporu prva znašla napadalčev oče in 34-letni brat. Preiskali so tudi njuni stanovanji - brat živi v kraju južno od Pariza, oče pa dobrih 100 kilometrov vzhodno od tam.

Francoski preiskovalci so potrdili, da je Mostafai preživel nekaj mesecev v Siriji. 30-letnik ima še dve sestri in štiri brate, policisti pa sumijo, da je eden od bratov ravno tako sodeloval s teroristi. Kot navajajo mediji, informacija še ni potrjena. 

V Sirijo odpotoval z majhno deklico

Brat naj bi se predal sam, potem ko je izvedel, kdo je identificirani napadalec. Z bratom v zadnjih letih nista imela stikov in ni se mu niti sanjalo, da bi bil radikaliziran. Zadnje, kar je vedel, je, da je skupaj s svojo družino in svojo "malo deklico" odpotoval v Alžirijo.

Preiskovalci so popoldne identificirali še drugega napadalca, ki je sodeloval v petkovih krvavih terorističnih napadih v Parizu.

Ljudje v stampedo zaradi lažnega alarma

Popoldne je na več krajih v centru Pariza zavladala popolna panika, ki jo je povzročil lažni alarm. PO nekaterih podatkih je bilo slišati strele. Neka ženska naj bi namreč policijo opozorila na domnevno oboroženega moškega, prihod policije pa je med ljudmi sprožil stampedo. 

Preberite še:

Policija: V koncertni dvorani v Parizu ubijal tudi 29-letni Francoz    

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • mph 16:34 16.november 2015.

    Nič čudno, smo pač tako zelo civilizirani, da bolje, da jih umre 130 in da je pohabljenih še kaj takega, kot pa, da bi takšnemu kršili človekove pravice.

  • Ferluci 07:32 16.november 2015.

    Ni čudno. Takšnih je večina, na desettisoče jih pa ne moreš zapret.

  • mph 23:55 15.november 2015.

    Pa, da ne bo pomote, kot levičar sem zgrožen nad norostjo levih strank, Mladine in še bi se našlo. Eno je pomagat otrokom in redkim res pomoči potrebnim, drugo pa je na račun navadnih imigrantov, rušit stanje v lastni državi. ...prikaži več Evropa je krvavela stoletja, da imamo kar imamo, doli so se tudi brez Amerike pobijali muslimani med sabo, ker imajo pač to v bukvici zapisano, zdaj pa bi radi še tukaj. Islam ima ogromno skupnih elementov z nacizmom, pa zanimivo ni prepovedan.