Slovenija
40 ogledov

To je o iztekanju kisline ugotovila policija

požar Anže Petkovšek
Solna kislina na počivališču Barje je iztekla zaradi dotrajanosti materiala cisterne, v kateri je nastala luknja. Izteklo je okoli 200 litrov tekočine, je ugotovila policija.

Policisti niso odkrili znakov, da bi šlo za kaznivo dejanje. Po podatkih Policijske uprave Ljubljana ni nihče utrpel telesnih poškodb, niti ni iskal zdravniške pomoči. 

Razlitje klorovodikove kisline je bilo nevarno predvsem zato, ker je šlo za tekočino, ki je prehajala v oblak plina. Ta se je zaradi današnjih vremenskih razmer obdržal pri tleh, širil pa se je tudi v okolico. Oblak je bilo nemogoče nadzorovati, je za Televizijo Slovenija dejal vodja intervencije z Gasilske brigade Ljubljana Jure Dolinar.

požar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
požar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Oblak se je širil več kot sto metrov naokrog

Minimalna razdalja, do katere se je oblak širil, je bila sto metrov. Zaradi rahlega vetra pa so evakuirali počivališče Barje in okoli 60 okoliških prebivalcev, ki so se zdaj že lahko vrnili domov.

Zaradi vode na tleh in namočene zemljine se je kislina še toliko hitreje spreminjala v plin.

Voznik je ob razlitju poklical podjetje Kemis, ki je pripeljala ustrezne posode, v katere so prečrpali tekočino. Pri prečrpavanju je v ustrezni zaščitni opremi sodeloval tudi voznik. Druga služba je nato tekočino prepeljala v ustrezno skladišče, je še pojasnil Dolinar.

Policiste so o iztekanju nevarne tekočine iz cisterne italijanskih registrskih oznak obvestili nekaj pred 14. uro.

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.