Slovenija
38 ogledov

"Ni naključje, da je Janša zdaj v New Yorku"

Zoran Janković Saša Despot
V. d. generalnega direktorja policije Karel Turk je izjavil, da bodo podane kazenske ovadbe. Tako kažejo dosedanji izsledki, je dodal. Neuradno: pregled zaseženih dokazov in pisanje ovadb naj bi trajala vsaj dva meseca.

Preiskavo proti županu Zoranu Jankoviću in še petim osebam ni možno gledati zunaj političnega konteksta, ocenjuje Novi list. Tudi ostali hrvaški časniki se ukvarjajo s slovensko korupcijsko afero, izpostavljajo pa posle Jankovićev na Hrvaškem.

Kot poudarja Novi list, ni naključje, da so preiskavo proti "liderju Pozitivne Slovenije" začeli ravno med obiskom glavnega Jankovićevega političnega nasprotnika, premiera Janeza Janše v New Yorku. "Potem ko je Janša dobil premierski mandat, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo preiskovalci potrkali na Jankovićeva vrata zaradi številnih sumljivih poslov z mestnimi zemljišči in družinskimi podjetji," piše reški časnik.

Kot dodaja, bi se to verjetno zgodilo tudi v primeru, če bi Janković uspel oblikovati vlado, Janša pa bi vsaj sedel na sodišču zaradi postopka v korupcijskem primeru Patria, namesto da se izgovarja na premierske obveznosti in že mesece ignorira sodišče.

Večernji list je obiskal računovodski servis Lente, ki opravlja storitve za zagrebško podjetje E-Gradnja, v katerem imata lastniška deleža Jankovićeva sinova. Računovodsko podjetje ima prostore na istem zagrebškem naslovu kot E-Gradnja, vendar v servisu niso želeli komentirati četrtkove policijske operacije v Sloveniji.

Kot so dodali, ne policija ne druge pristojne službe niso stopile v stik z njimi zaradi preiskave proti Jankovićevim, vsaj do četrtka popoldne, ko so jih obiskali novinarji zagrebškega časnika.

Večernji list je sicer označil ljubljanskega župana za "gospoda deset odstotkov", s čimer namigujejo na domnevne Jankovićeve provizije pri poslovanju Mercatorja in ljubljanske občine.

Tudi Jutarnji list navaja, da bo ena smer preiskave slovensko policijo vodila proti Hrvaški zaradi denarnih transakcij podjetja E-Gradnja.

V ločenem komentarju Jutarnjega lista Ksenija Koren iz Financ sklepa, da bo imel največ koristi od policijske preiskave proti Jankoviću predsedniški kandidat Borut Pahor, ker je njegov protikandidat in slovenski predsednik Danilo Türk podpiral Jankovića in je bil do četrtka favorit volitev.

Bruselj spremlja dogajanje

Evropska komisija želi iz Slovenije pridobiti več informacij o preiskavi financiranja športnega kompleksa v Stožicah, ki je bil sofinanciran z evropskimi sredstvi.

Preiskavo bodo pozorno spremljali in po objavi končnih rezultatov po potrebi tudi ustrezno ukrepali za zaščito finančnih interesov EU, so pojasnili v Bruslju. Glede na to, da je bil projekt športnega kompleksa Stožice sofinanciran s sredstvi iz evropskega sklada za regionalni razvoj, bodo službe komisije nemudoma vzpostavile stik s slovenskimi organi, pristojnimi za izvedbo programa sofinanciranja, da bi dobile več informacij o preiskavi, je pojasnila tiskovna predstavnica komisarja za regionalno politiko Johannesa Hahna, Shirin Wheeler.

Ob tem je Wheelerjeva pojasnila, da so v komisiji plačila v okviru tega projekta letos že prekinili, a iz tehničnih razlogov, ki niso bili povezani s sumi goljufije ali drugimi nepravilnostmi, ki jih zdaj preiskujejo slovenske oblasti. "Slovenske oblasti so pred poletjem razjasnile pomisleke, ki jih je imela komisija, zato je ta ponovno zagnala plačila v okviru programa," je še dejala.

To je šele prva preiskava poslov

Preiskovalci danes nadaljujejo s pregledom obsežnega gradiva, ki so ga zasegli v četrtkovih hišnih preiskavah in se nanaša na domnevno sporno financiranje športnega kompleksa v Stožicah. Po besedah pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Roberta Črepinka bodo v prihodnje nadaljevali tudi z raziskovanjem prodaje zemljišč, ki niso povezana s projektom Stožice. Včeraj je bil viden le del aktivnosti, ki jih v zvezi s posli Mestne občine Ljubljana in njenega župana Zorana Jankovića izvaja NPU, je povedal Črepinko. Slednje se bodo v prihodnje po njegovih besedah nadaljevale tudi z raziskovanjem prodaje zemljišč, ki niso povezana s projektom Stožice, preiskujejo pa tudi tokove denarja, ki so jih podjetja vpletenih imela s tujino.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi pregledovanje zaseženih dokazov in pisanje ovadb trajalo najmanj dva meseca.

Janković: Sem popolnoma miren

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v četrtek izvedli 23 hišnih preiskav in začasno pridržali šest oseb zaradi suma nepravilnosti pri financiranju in izvedbi gradnje športnega objekta v Ljubljani. Pri tem so hišne preiskave izvedli tudi na domu ljubljanskega župana in domovih obeh njegovih sinov, obiskali pa so tudi mestno hišo.

Janković, ki je včeraj na Odmevih večkrat poudaril, da ga ne skrbi, po končani preiskavi v mestni hiši pa je v izjavi za medije potrdil, da ga policija preiskuje v zvezi s projektom Stožice. Po Jankovićevih besedah policisti sumijo, da so se zgodila tri kazniva dejanja – nevestno poslovanje, zloraba položaja in goljufija pri pridobivanju evropskih sredstev. Črepinko pa jih je v izjavi za medije naštel sedem: zloraba položaja ali uradnih pravic, goljufija na škodo Evropske unije, nevestno delo v službi, zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranje denarja, ponareditev ali uničenje uradne listine ter sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Slovenska kazenska zakonodaja sicer za ta dejanja predpisuje kazen tudi do osmih let zapora.

Financiral nakup zemljišč v Bohinju?

Po neuradnih informacijah naj bi bile preiskave povezane s prodajo zemljišč in projektom Stožice, ki ga je gradilo podjetje Grep. Ta naj bi 2. novembra 2010 od ljubljanske občine za gradnjo stadiona v Stožicah prejel dobrih 11 milijonov evrov in avgusta lani še skoraj štiri milijone evrov.
Pol milijona evrov občinskega denarja je Grep, ki ga vodi Uroš Ogrin, po pisanju medijev sedem dni pozneje, 26. avgusta, nakazal podjetju Baza Dante, kjer je direktor Boštjan Stamejčič, sicer vodja projektov na Electi. Baza Dante je nato še isti dan 400.000 evrov nakazala Electi, ta pa dalje podjetju KLM Naložbe, ki je v 62,5-odstotni lasti ljubljanskega župana, in nekaj dni pozneje še 100.000 evrov rokometnemu klubu Krim, v katerem je Janković več let deloval kot predsednik. S temi sredstvi naj bi se financiral nakup zemljišč v Bohinju.

Komentarjev 33
  • privat 08:10 30.september 2012.

    Lepa gesta za bodočnost...samo mi rabimo njihov kapital!! Mi ne rabimo dragih postopkov sojenj ampak krivce za te razmere...njihov kapital je potrebno pretopiti in nameniti za socialne transfere..ne pa zopet povniti žepe drugim kriminalcem!!

  • boskre 22:01 28.september 2012.

    A ni čudno, da se pobiranje smeti v okolici Ljubljane računa okol 10 EUR/mesec, v Ljubljani pa 40 EUR/mesec! Zoki krade ko sraka!!! Čim prej u čuzo, LOPOV!

  • trojka 19:03 28.september 2012.

    so vsaj imeli tolk jajs, da so se svetega Sanaderja lotli. Kdo se bo pa pri nas svetega Janeza?