Vizita za živali > Novice
108 ogledov

To ubija vašo mačko

Main coon Profimedias
Dosmrtna terapija z inzulinom, zastrupitev s sečem, obremenitve vitalnih organov ... To so le nekatere možne posledice prekomerne teže vaše kosmatinke.

Debelost pri mačkah je zdravstvena težava, ki je skrbniki ne jemljejo dovolj resno. Mačke s prekomerno telesno maso imajo znatno večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni, kar pogosto pomeni dosmrtno terapijo z inzuinom.

Gre za resno bolezen, ko trebušna slinavka izloča premalo inzulina, kar ima drastične posledice na presnovo hrane. Mačje telo ne more več pravilno izkoriščati sladkorja, zato prične razgrajevati maščobo in nastanejo tako imenovani ketoni. Ti zastrupljajo organizem in vodijo do resnih zapletov, če se mačke ne začne zdraviti.

Debele mačke imajo pogosteje težave z vnetjem spodnjih sečil in nastankom urinarskih kristalov. Ti dražijo sluznico sečil ali celo zamašijo sečnico, kar lahko vodi do zastrupitve in smrti.

Pri debelih mačkah je tudi več težav s kožo, starejše debele mačke imajo več možnosti za težave s sklepi, bolj so obremenjeni notranji organi kot denimo jetra, ledvice in srce. Debele mačke, ki niso v dobri fizični kondiciji, imajo manj odporen imunski sistem in so zato bolj dojemljive za razne okužbe, težje premagujejo bolezni in težje prenašajo nekatera zdravljenja. Debele mačke denimo težje prenašajo celo anestezijo. 

Kaj storiti?

Če je vaša ljubljenka predebela, mora nemudoma na dieto. Postopoma morate zmanjšati vnos kalorij in povečati njeno aktivnost.

Večina skrbnikov in njihovih muck je navajena, da imajo hrano vedno na voljo. Skrbniki ponavadi sami dodajajo hrano v posodo, če hrane zmanjka, pa mačka na to glasno opozori. Zato bo najbrž zelo težko, če boste mucki nenadoma odvzeli posodo s hrano, začeli s štetjem gramov in jo hranili le enkrat ali dvakrat na dan.

Zato boste morda najbolj uspešni, če boste kupili dietno hrano. Določena hrana podaljša sitost mačke in s tem zmanjšuje lakoto, določena pa je namenjena prav zmanjševanju telesne teže. Preden začnete z dietno hrano, zvagajte mačko in nato redno preverjajte njeno težo.

Poleg manjšega vnosa kalorij morate povečati tudi aktivnost. Če gre za notranjo mucko, ji kupite povodec in jo odpeljite na sprehod. Več se igrajte, mačke obožujejo vrvice in palčke. Kupite ji igračke, da se bo z njimi igrala tudi, ko vas ne bo doma. Po stanovanju se z njo lahko lovite in se ji skrivate, številne mačke bodo takoj razumele pravila nove igre.

Kdaj je mačka debela?

Samo z vaganjem boste težko vedeli, ali ima vaša mucka idealno težo ali ne. Navadna domača mačka naj bi imela nekje do šest kilogramov, a se ta številka lahko močno razlikuje glede na spol in velikost mačke.

Zato vašo mačko dobro pretipajte pod rebri. Če jih ne morete začutiti, je predebela in potrebuje shujševalno dieto. Če pa ne morete določiti, ali je predebela ali ne, obiščite veterinarja in boste dobili pravi odgovor.

Sponzor rubrike ODPRAVIMO TEŽAVE je mimovrste=) s široko ponudbo v oddelku Za male živali, zato bodo Zavetišču Ljubljana podarili kvalitetno mačjo hrano.