Slovenija
43 ogledov

Toliko je stal servis Falcona

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol Vladni falcon.
Falcon trenutno uporabljajo za prevoz organov za Slovenija transplant.

Letalo falcon je s servisnega pregleda v Ženevi popoldne prispelo na brniško letališče, so za STA potrdili na obrambnem ministrstvu. Strošek servisa skupaj s testnimi leti je bil blizu 1,37 milijona evrov. Falcon trenutno uporabljajo za prevoz organov za Slovenija transplant, kar pa je očitno zmotilo enega od zasebnih ponudnikov letalskih prevozov.

Letalo falcon so v Švico na servisni pregled odpeljali 14. marca. Po dvomesečnem servisu je letalo po navedbah ministrstva že prejšnji teden imelo testni let, a je bil zaradi odpovedi motorskega senzorja obratov N1 neuspešen. Po dobavi in zamenjavi senzorja so danes opravili ponovni testni let, ki ga je falcon uspešno prestal.
 

Dodatnih popravil za vzpostavitev plovnega stanja letala je bilo proti koncu servisnega pregleda še nekaj. Strošek pregleda znaša 1.112.022 evrov, kar z 22-odstotnim DDV znaša 1.356.667 evrov, skupaj z danes nastalimi stroški testnega leta pa 1.367.603 evre, so pojasnili na ministrstvu. To je sicer nekoliko manj od 1,5 milijona evrov, kolikor so na ministrstvu predvideli za servis letala.

Vrnil se je leta 2009

Vlada je falcona kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Ko se je letalo leta 2009 vrnilo v Slovenijo, so se pojavile različne ideje o njegovi uporabi - od oddaje letala v najem pa do možnosti, da bi ga uporabljali najvišji državni funkcionarji.

Na pobudo nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra je letalo nazadnje postalo uporabno za prevoz organov za presaditev. Od podpisa pogodbe o sodelovanju med ministrstvom za obrambo in Slovenija Transplantom marca lani je posadka letala falcon poskrbela za devet prevozov organov.

Vendar pa tudi tovrstna namembnost falcona očitno ni vsem pogodu. Na agenciji za civilno letalstvo so pred dnevi za STA potrdili, da so prejeli prijavo zaradi domnevnega motenja konkurence v primeru prevozov, ki jih letalo falcon opravlja za Slovenija Transplant. Kot so pojasnili na agenciji, je prijavo podal eden od imetnikov operativne licence.

Obenem so na agenciji pojasnili, da je falcon vpisan v vojaški register, zato nimajo pristojnosti ukrepanja. Prav tako agencija po njihovih navedbah nima pristojnosti ukrepanja na področju konkurence, zato je o problematiki obvestila urad za varstvo konkurence.

Na agenciji so sicer prejeli odgovor Generalštaba Slovenske vojske, da imajo za tovrstne prevoze sklep vlade, so še zapisali na agenciji za civilno letalstvo.

Komentarjev 8
  • zlatane 20:00 29.maj 2016.

    srce mne boli. takrat, ko je vlada tako zapravljala za to letalo, sem preživljal najtežje čase s svojo družino. zaprli smo eno firmo, poplačali vse dolgove in morali odpreti nekaj čisto drugega. vlada je zapravljala, mi pa nismu v času ...prikaži več vpeljevanja firme eno zimo imeli niti za premog. ker pa trajnogoreča peč ne greje dolgo s samo drvami, sem se po 4 urah spanja zbujal, ker me je trosilo od mraza v sobi, vstajal sem in ponovno zakuril, nakar ponavadi nisem več mogel nazaj zaspati. ni potrebno povdariti, kako me je to izčrpalo. ja vlada pa je kupila falkona...

  • dragec 08:24 29.maj 2016.

    Ferluci, to ni res, ne seri, bil je produkt JJ

  • matermila 08:01 29.maj 2016.

    Ceneje bi ga bilo vreči v staro železo.1,3 milijona za servis,najem hangarja,stroški tekočega vzdrževanja in še veliko drugih skritih stroškov,za devet prevozov organov,je znatno previsoka cena-moje mnenje.Za tak denar,bi marsikatero privatno podjetje naredilo vsaj 10x več prevozov.