Avto
164 ogledov

Toyota prius je najbolj varen avtomobil leta

Euro NCAP toyota prius Euro NCAP
V Bruslju so tako kot vsako leto naredil prerez varnostnih testov in razglasili najbolj varne avtomobile, ki so na trg prišli v letu 2016. Neodvisni evropski konzorcij Euro NCAP, ki se ukvarja s preizkušanjem varnosti vozil je podelil nagrade za varnost “Best in Class”.

Pri Euro NCAP so letos "razbili" zgolj 18 vozil, kar je kar 22 manj kot leta 2015. Testiranja so se zaostrila in razširila, saj vse bolj v ospredje stopajo moderni asistenčni sistemi, kot je pomoč pri zaviranju v sili, katerim konzorcij namenja veliko pozornosti. Med drugim od letos preizkušajo samodejno zaviranje pred pešci.

Mercedes E odličen, a je ostal brez nagrade

Pri Euro NCAP so v obrazložitvi svojih ugotovitev zapisali, da ocen ne gre primerjati med različnimi kategorijami vozil, zato naziv “Best in Class” razkriva, katera vozila so se v varnosti odrezala bolje od svojih konkurentov. Primerjave so narejene zgolj za vozila, katerih varnost so preizkušali in ocenjevali v tekočem letu. Za laskavi naziv so pri konzorciju gledali serijsko opremo vozila, čeprav se je veliko proizvajalcev odločilo, da njihova vozila testirajo po dvojnih merilih, s serijsko in dodatno opremo, ki vsebuje aktivne elektronske pripomočke za pomoč vozniku.

Euro NCAP toyota prius | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Leta 2016 so bili v svojih kategorijah najbolj varni toyota prius (veliki družinski avtomobili), hyundai ioniq (mali družinski avtomobili) in volkswagen tiguan (mali športni terenci).

Odlične ocene na testih je prejel tudi novi mercedes-benz razreda E, ki pa je edini avto v premium segmentu, ki so ga letos obdelali pri Euro NCAP, zato mu nagrade nismo mogli podeliti.

Ford edge na Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP


Pri varnosti odraslih potnikov je največjo oceno prejela alfa romeo giulia (98 odstotkov točk), v kategoriji zaščite otrok je blestel mercedes-benz razreda E (90 odstotkov točk), pri varnosti pešcev pa toyota hilux (83 odstotkov točk). Najbolj popolne in delujoče asistenčne sisteme ima ford edge.

Toyota prius

Hyundai ioniq

Volkswagen tiguan

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.