Avto
83 ogledov

Tožba zaradi morilskega gumba za zagon avta

Gumb za zagon Toyota
V ZDA so potrošniki vložili milijonsko tožbo proti desetim največjim proizvajalcem avtov zaradi gumba za zagon motorja.

Skupina 29 tožnikov trdi, da imajo proizvajalci Toyota, Ford, General Motors, Hyundai, Honda, Kia, Volkswagen in Mercedes-Benz v svoji paleti nevarne modele. Tožniki zahtevajo povračila za povzročeno škodo in ustrezne ukrepe za več varnosti.

Zaradi spleta okoliščin naj bi namreč pri avtomobilih s sistemom za zagon prek tipke lahko prišlo do zastrupitve z ogljikovim monoksidom, zaradi česar naj bi onkraj Atlantika že umrlo najmanj 13 ljudi. 

Težava je v tem, da naj vozniki pri sistemu zagona prek gumba ne bi vedeli, ali so motor pri odhodu iz vozila resnično ugasnili. Nevarni (po mnenju lastnikov) pripomoček namreč deluje tako, da mora voznik za ugasnitev motorja odstraniti tako magnetno kartico kot tudi pritisniti gumb za izklop motorja. Vendar pa naj ne bi bilo varnostnega sistema, ki bi v primeru, če voznik pozabi pritisniti na gumb, motor vseeno samodejno izključil. 

Vozniki so parkirali svoja vozila v garaži, ki so pogosto sestavni del hiše, in odstranili magnetno kartico, a naknadno ugotavljali, da motor še vedno deluje.

Posledično je prihajalo celo do tega, da se je prostor napolnil z ogljikovim monoksidom, ki pa je smrtno nevaren za človeka, še posebej ker nima ne vonja ne barve, je poročal Automotive News.

Kako da niso lastniki pred izstopom iz vozila slišali brnenja motorja ali pa videli delujoče igle na merilniku vrtljajev, ni znano.

Današnji sistemi z zagonom prek gumba v modernih avtomobilih praviloma delujejo na način, da je kartico nemogoče odstraniti, če motor še deluje. V primeru brezstičnega zagona, ko je kartica v žepu, pa avtomobil običajno prične zvočno opozarjati voznika, če zapusti vozilo. Številni avtomobili iz stanja mirovanja v sistemu start&stop takrat tudi takoj preidejo v popoln izklop motorja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tomaz 09:51 30.avgust 2015.

    Ja, to pa je udarna, preverjena novička...

  • vzev 09:44 30.avgust 2015.

    Imam ta sistem v Renaultu pa deluje odlično. Da pa nebi vedel, če sem ugasnil avto ali pa ne je pa res neumno. Pri Renaultu ti celo, ko ugasneš avto in odpreš vrata ugasnejo vsi števci. Pa da ne slišiš ...prikaži več avta? Drugače so mi pa neumni vsi sistemi, ki imajo še vedno ključ in ta gumb. Ker kaj ti pomaga če pa potem moraš s seboj vedno imeti tisti velik ključ. Kartica je najbolj pametna rešitev, ker če nimaš nekam veliko kartic zvestobe, jo lahko brez težav pospraviš v denarnico in ti ni nikoli napoti.

  • francl12 09:38 30.avgust 2015.

    Tisti, ki e ve, da je ugasnil avtomobil, avtomobila in izpita sploh ne sme imeti, saj ni normalen!!! In takšni telebani vozijo po cestah, ajoj,ajoj,ajoj.....