Trajnostno
397 ogledov

Grozljivo, koliko hrane zmečemo stran

oddelek s kruhom in pekovskimi izdelki v trgovini Profimedia
Več odpadne hrane je nastalo le v gostinstvu in strežbi hrane.

Kot poroča Statistični urad Republike Slovenije (Surs), se je lani zavrglo 150.839 ton hrane ali za 2 % manj kot leto prej. Največ odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih (47 %).

V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 37 % vse odpadne hrane, v trgovini z živili 9 %, najmanj (7 %) pa so je zavrgli v dejavnosti proizvodnja hrane.

Surs

V gospodinjstvih bolj pridni

V primerjavi z letom prej je manj odpadne hrane nastalo v proizvodnji hrane (za 21 %), v gospodinjstvih (za 12 %) in v trgovini z živili (za 2 %), več pa v gostinstvu in strežbi hrane (za 20 %), še ugotavljajo na Sursu.

prazne plastenke Več kot 90 % Trajnostno Velika večina Slovencev bi to uvedla čim prej

Dodajajo, da je bila večina odpadne hrane predelana aerobno v kompostarnah in anaerobno v bioplinarnah, v vsakih po 39 %. V obratih za mehansko-biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov se je pred odlaganjem biološko stabiliziralo 21 % odpadne hrane: "Manj kot 1 % celotne količine odpadne hrane pa je bil obdelan po drugih načinih obdelave (npr. sežig, ponovno rafiniranje olja in drugi postopki biološke predelave)."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice