Trajnostno
572 ogledov

Tri slovenske občine pred velikim izzivom

Kranj Profimedia
Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj in Velenje so pred velikim izzivom. Pomembno bo sodelovanje, saj to utira pot bolj trajnostni prihodnosti.

V organizaciji CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo se je odvila mednarodna spletna konferenca "Z inovativnimi projekti in partnerstvi do razogljičenja mest". Predstavljena je bila Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, katere del so tudi tri slovenske občine. Prikazane so bile najboljše prakse pilotnih projektov ter primeri uspešnih partnerstev evropskih mest pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. 

Spletna konferenca, ki je gostila 18 slovenskih in mednarodnih govorcev, je potekala v sklopu projekta Zeleni pingvin, ki ga financirata Norveški finančni mehanizem in Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj Republike Slovenije.

Po ocenah Evropske komisije bodo mesta neposredno izvedla zgolj 17 % naložb v prihodnost brez ogljika. Preostalih 83 % bomo morali neposredno ali posredno prispevati državljani, podjetja in drugi deležniki. Zato bo potrebna močna podpora ter sodelovanje skupnosti in podjetij, da bodo najbolj ambiciozna mesta v Evropi, skladno s cilji Zelenega dogovora, dosegla podnebno nevtralnost do leta 2030, ostala pa do leta 2050. 

Letošnje leto je prelomnica

Vodja Misije za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 in namestnik direktorja direktorata za okolje pri Evropski komisiji Patrick Child je izpostavil, da je letošnje leto prelomnica za poslanstvo mest. "Prehajamo iz faze zavez in načrtovanja na izvajanje in implementacijo. S pomočjo platforme NetZeroCities mesta aktivno, s pomočjo državljanov in ostalih deležnikov, izvajajo svoje podnebne pogodbe s podrobnimi akcijskimi in naložbenimi načrti," je povedal in dodal, da se zadeve vidno premikajo naprej. "Upam, da bo Slovenija okrepila sodelovanje med mesti, ministrstvi in vlado, kar je izredno pomembno z vidika zagotavljanja finančnih sredstev in oblikovanja regulativnega okvira, ki je nujen za hitro izvajanje misije," je še povedal Child.

Konferenca je predstavila najboljše prakse in partnerstva, ki poganjajo razogljičenje mest po Evropi. Govorci so se dotaknili tem s področja obnovljive energije, trajnostne gradnje, trajnostne mobilnosti, krožnega gospodarstva, družbenih praks, sprememb vedenja in inovacij. Predstavili so inovativne projekte, kjer mesta, podjetja in civilna družba aktivno sodelujejo pri reševanju podnebnih vprašanj. Pokazali so, da je mogoče najti nove rešitve za blaženje in prilagajanje podnebnim spremembam že danes in pogosto celo brez večjih finančnih vlaganj.

V Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest sodelujejo tri slovenske občine. Mestna občina Ljubljana in Kranj sta v tem trenutku v fazi oddaje zahtevane dokumentacije, kmalu pa se jim bo pridružila tudi Mestna občina Velenje. Pred vsemi tremi je velik izziv, ki pa je dosegljiv, če bodo sodelovale z državo, lokalnimi skupnostmi in gospodarstvom. Konferenca je namreč pokazala, da ravno partnerstva, ki spodbujajo inovacije, utirajo pot bolj trajnostni prihodnosti, kjer bodo mesta uspevala v sožitju s planetom.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:09 24.marec 2024.

    V organizaciji CER Partnerstva za trajnostno gospodarstvo se je odvila mednarodna spletna konferenca "Z inovativnimi projekti in partnerstvi do razogljičenja mest". Predstavljena je bila Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030, katere del so tudi tri slovenske ...prikaži več občine. Prikazane so bile najboljše prakse pilotnih projektov ter primeri uspešnih partnerstev evropskih mest pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. A znate še bolj zakomplicirati obrazložitev?da dol padeš