Trajnostno
98 ogledov

"Na tem je treba za dobro vseh nas najbolj intenzivno delati"

projekt Zeleni pingvin
1/2
Mark Breznik
Inovativni okoljski projekt Zeleni pingvin spodbuja k spreminjanju navad uporabnikov, kar prispeva k energetski učinkovitosti.

Cilj projekta Zeleni pingvin – Green Penguin bo potekal do aprila 2024. Usmerjen je v zmanjševanje izpustov, ohranjanje okolja ter zniževanje stroškov posameznikov in skupnosti. Projekt, ki se je porodil v podjetju Iskraemeco, naslavlja porabnike energije, da spremenijo svoje navade. V vlogi motivatorja sprememb, povezovalec, prijatelja in vizionarja predstavlja Zeleni pingvin. 

Zeleni pingvin vodi uporabnika po platformi, ki otroke, učence, starše, organizacije in celo cela mesta uči, kako zmanjšati izpuste z uporabo manj virov. Pri tem izkorišča pametne digitalne tehnologije in tako spodbuja k večji okoljski pismenosti ter posledično zmanjševanju izpustov CO2.

Digitalne rešitve v pomoč pri doseganju ciljev

Digitalna platforma otrokom omogoča spremljanje in beleženje njihovih dejavnosti. Zbrane podatke lahko združijo oziroma povežejo s podatki o porabi energije in virih šolskih ter drugih stavb, sta pojasnila vodja projekta Mojca Volf in vodja tehničnega dela razvoja platforme Nejc Šubic iz družbe Iskraemeco. Preproste naloge in tekmovanja z vrstniki omogočajo otrokom pridobivanje praktičnega znanja o zmanjševanju ogljičnega odtisa v vsakdanjem življenju, spodbujajo trajnostno delovanje in krepijo ozaveščenost o pomenu varovanja okolja. 

Projekt Zeleni pingvin se odvija tudi v Mestni občini Kranj (MOK). MOK je namreč vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Tomaž Lanišek, vodja Urada za razvoj in pametno skupnost na MOK, je dejal: "Digitalne rešitve so nam v pomoč pri doseganju zastavljenih ciljev; z digitalno platformo in mestno kartico, ki ju razvijamo v Kranju, bomo ljudem med drugim omogočili dostop do okoljskih in drugih podatkov, ozaveščali, komunicirali z njimi, jim olajšali in spodbujali uporabo mestnega prometa …"  

V Kranju zeleno politiko uvajajo na številnih področjih – od prometa, prometne in prostočasne infrastrukture do turizma. "To je zagotovo področje, na katerem je – za dobro vseh nas – treba najbolj intenzivno delati, zato k sodelovanju v največji možni meri poskušamo privabiti in za te vsebine navdušiti tudi občanke in občan," pravi podžupan MOK Janez Černe

Projekt Zeleni pingvin je delno financiran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma in s sredstvi Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Združuje pet partnerjev iz Slovenije in Norveške. Vodilni partner je podjetje Iskraemeco, poleg Mestne občine Kranj so vključene še Mestna občina Ljubljana (MOL), DOVES FEE Slovenija – Ekošola ter Foundation for Environmental Education Norway. 

projekt Zeleni pingvin | Avtor: Mark Breznik Mark Breznik

Projekt dosega cilje

Projekt prvenstveno povezuje šole, lahko pa se uporablja tudi za povezovanje oziroma integracijo druge javne infrastrukture. Okoljska vzgoja se začenja z otroki in se širi na odrasle, končni cilj pa je angažirana skupnost, ki bistveno prispeva k izboljšanju kakovosti življenja in spodbuja vedenjske spremembe. 

V pilotnem projektu sodelujejo učenci treh osnovnih šol v MOK in treh v MOL. V projektu sodelujoči učenci bolje razumejo okoljske izzive in so učinkovitejši pri iskanju rešitev zanje, pravita Gregor Cerar, nacionalni koordinator projekta Ekošola, Društvo DOVES – FEE, in Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana. Prvi rezultati kažejo, da platforma ustrezno deluje ter dosega zastavljene cilje. Z nadgradnjo in novimi funkcionalnostmi pa ima prostor za nadaljnji razvoj. 

"V realnem času vidijo, kako prispevajo k nižjemu ogljičnemu odtisu"

Projekt Zeleni pingvin je prejel številna priznanja. Zmagal je na izzivu Climathon Ljubljana 2020 in se uvrstil med TOP 3 najbolj transformativne ideje leta 2020 na globalnem Climathonu ter prejel največ glasov javnosti med 107 konkurenčnimi idejami. Zeleni pingvin je bil med TOP 3 finalisti tekmovanja Nordic Smart City Challenge 2021, osvojil je nagrade EEPA v Sloveniji in Evropi ter prejel nagrado Regionalno Zlato priznanje za inovacijo 2022, kot tudi Regionalno priznanje za inovacijski izziv leta 2022. 

Luis Goncalves, izvršni direktor Iskraemeca je dejal, da se "Zeleni pingvin ujema s strategijo Iskraemeca za zagotavljanje trajnostnih rešitev našim strankam, prav tako se ujema s pristopom, ki ga kot podjetje zavzemamo, da služimo skupnosti in podpiramo globalne cilje zelene in digitalne preobrazbe". 

"Ko ljudje poskušajo izboljšati svoje vedenje, je zelo pomembno, da hitro dobijo povratne informacije o spremembi. Otroci se še posebej hitro prilagajajo. Ko torej spremenite izobraževanje v šolskem okolju, kot v tem projektu, lahko šole in otroci v realnem času vidijo, kako prispevajo k nižjemu ogljičnemu odtisu," je dejala Auður Önnu Magnúsdóttir iz nevladne organizacije Landvernd Islandija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.