Slovenija
34 ogledov

Trgovci morajo preveriti izvor jajc

jajčne lupine Profimedias
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je slovenskim trgovcem in trgovskim verigam naročila, naj preverijo izvor jajc, ki jih prodajajo.

Potem ko je na Hrvaškem zaradi jajc, okuženih s salmonelo, umrl 5-letni deček in so o več primerih okuženih jajc poročali tudi iz drugih evropskih držav, je slovenska uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) v petek slovenskim trgovcem in trgovskim verigam naročila, naj preverijo izvor jajc, ki jih imajo na svojih policah. V kolikor so jajca prišla s Poljske, jih morajo umakniti iz prodaje, poroča Pop TV. 

Jajca, okužena s salmonelo, so našli v dvanajstih državah EU. Dosedanja analiza je pokazala, da gre za povezavo med primeri na Hrvaškem in Nizozemskem. Potrditve, da so tudi v ostalih primerih jajca izvirala iz Poljske, še ni. 

Slovenija ima visoko stopnjo samooskrbe z jajci, a ker je prodaja tujih jajc dovoljena, ni povsem izključeno, da jih na naših policah ni. O tem, kako rokovati z jajci, da bi zagotovili njihovo kakovost, več v članku Preprečite, da mikroorganizmi vdrejo skozi lupino.

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • erikkk 21:09 23.oktober 2016.

    ženske bodo doma to z veseljem pregledale

  • Avatar Leon
    Leon 19:49 23.oktober 2016.

    Strokovna ugotovitev ;Slovenija nima jajc !