Slovenija
434 ogledov

V trgovinah se krade od hrane do časopisov

Nakupovalni voziček, nakup, trgovina Barbara Milavec
Pri trgovcih Šparu in Mercatorju v zadnjem času ne zaznavajo porasta kraj v njihovih trgovinah in trgovskih centrih. V Šparu zaznavajo le porast kraj prehranskih dopolnil.

Pri Mercatorju so odgovorili, da je bilo v obdobju po začetku ekonomske krize poskusov kraj v trgovinah več kot pred tem. Pri poskusih kraj gre najpogosteje za nekoliko dražje, a manjše izdelke v market programih, izstopajo britvice, baterije, kozmetika, hrana v konzervah.

V Šparu opažjo odtujevanje izdelkov vseh blagovnih skupinah, tako pri hrani, kjer pogosteje kradejo meso, mesnine, mesne konzerve, sladkarije, in sir, kot tudi pri kozmetiki in izdelkih za osebno higieno, alkoholnih in žganih pijačah ter časopisih.

Kradejo in prodajajo na črnem trgu

Porast opažajo pri skupini prehranskih dopolnil. Organizirane skupine so najpogosteje zainteresirane za izdelke, ki jih je mogoče prodati na črnem trgu. Opažajo tudi porast odtujenih izdelkov s področja računalništva, mobilne telefonije ter zabavne elektronike.

Pri Mercatorju pojasnjujejo, da v primeru, da nekoga zalotijo pri kraji, varnostnik tako osebo zadrži in pokliče policijo, ki nato opravi običajen postopek pri poskusu kraje. Postopki so skladni z zakonodajo. Pri trgovcu posebej poudarjajo, da pri krajah velja ničelna toleranca. Vse ugotovljene kraje se prijavijo pristojnim organom pregona.

Mladoletnikom ne pogledajo skozi prste

Varnostne agencije imajo svoje pristojnosti določene v Zakonu o zasebnem varovanju. Od izvajalcev storitev varovanja zahtevajo dosledno upoštevanje tega predpisa. Varnostnik preveri ali gre za poskus kraje in če ugotovi poskus kraje, pokliče policijo. Postopek je enak tudi v primeru, če pri poskusu kraje varnostnik zaloti mladoletno osebo.

Po opažanjih se mladoletne osebe za poskuse kraj običajno odločajo v parih ali skupinah, s tem pa hitro vzbudijo pozornost zaposlenih in varnostnikov, tako da do zaključenega dejanja kraje ne pride pogosto, še pojasnjujejo pri Mercatorju.

Komentarjev 9
  • Kolesar___777 09:38 31.maj 2015.

    Seveda je tukaj zelo velika težava , da se državne "funkcijonarje" ne kaznuje , vse ostale bi pa najraje na križ pribili ! To zelo hitro opazijo tako mladoletni kot odvisniki !

  • Kolesar___777 09:30 31.maj 2015.

    Vse dokler bodo državni "funkcijonarji" kradli milijone , bodo mladoletniki kradli čokoladice itd ! Malce večji problem so odvisniki od mamil , le ti potrebujejo strokovno pomoč !

  • PasjiDrekiVsepovsod 05:57 31.maj 2015.

    Mercator in Špar imata najvišje cene, slabe usluge prodaje, prav jim je tako.