Slovenija
341 ogledov

Hitre blagajne zelo radi uporabljajo tudi upokojenci

Slovenija 12.03.2014 Mercator trgovina, izdelki v akciji, nakupovanje, cistila; Saša Despot/Žurnal24
Z njimi želijo povečati pretočnost, večina kupcev na njjih opravi majhne nakupe, so pa tudi takšni, ki pridejo na hitro blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom, pojasnjujejo trgovci.

"Hitre blagajne uporabljajo vse generacije kupcev. Zanimivo je, da jih zelo radi uporabljajo tudi upokojenci. Velika večina na njih opravi majhne nakupe, so pa tudi kupci, ki pridejo na hitro blagajno s polnim nakupovalnim vozičkom. Takim po navadi svetujemo, da bodo nakup hitreje opravili na običajni blagajni," pravijo v Sparu, kjer poudarjajo, da samopostrežne blagajne uporablja od 35 do 50 odstotkov njihovih kupcev.

Starost kupcev do 40 let

V Mercatorju dodajajo, da se število uporabnikov tik-tak blagajn stalno povečuje – v manjših trgovinah nakup brez pomoči trgovcev denimo opravi že do 60 odstotkov njihovih strank. "Starosti kupcev ne spremljamo, po podatkih iz tujine pa je največ uporabnikov hitrih blagajn starih med 25 in 40 let," pojasnjujejo v najboljšem sosedu.

V Tušu pravijo, da hitrih blagajn, kot jih imajo nekateri njihov konkurenti, nimajo.

"Ne gre za hitrost, pač pa izkušnjo"

"Pri nakupih na hitrih blagajnah ne gre toliko za hitrost, ampak predvsem za boljšo nakupno izkušnjo, saj kupci nadzirajo ves postopek nakupa, vključno s plačilom," razlagajo v najboljšem sosedu, kjer so prve takšne blagajne uvedli pred šestimi leti. V Sparu so kupci prve hitre nakupe lahko opravili leto kasneje.

Ker je večina nakupov v trgovinah majhnih, želijo trgovci s hitrimi blagajnami povečati pretočnost kupcev v trgovinah. "Tudi ob konicah, ko je v trgovini veliko ljudi, lahko majhen nakup zaključiš zelo hitro. Prav tako nakupovanje na hitrih blagajnah zagotavlja večjo zasebnost kot na navadni blagajni, denimo, ko gre za kupovanje izdelkov za intimno nego. Nekateri kupci tudi ne marajo osebnega kontakta z blagajničarko in se zato raje odločijo za uporabo hitre blagajne," pojasnjujejo v Sparu. 

Komentarjev 8
  • Ferluci 18:20 06.oktober 2015.

    bugmenot ima prav. Očitno še nisi tam nakupoval. Zložijo v voziček... ti samo plačaš in čao!

  • Maty 11:39 22.december 2014.

    Pravzaprav ne vem o čem teče tukaj beseda. O hitrih blagajnah ali o samopostrežnih blagajnah. Ker je v tem namreč velikanska razlika. Hitre blagajne so tiste, kjer lahko imaš največ 5 izdelkov in je za blagajno trgovka. Samopostrežne blagajne pa ...prikaži več so tiste, kjer sam vlečeš izdelke skozi čitalec kod, torej vse opraviš sam. Tukaj mešate jabolka s hruškami. Zakaj, ker je veliiiika razlika. Hitra blagajna je totalno brezvezna, če dela za blagajno počasna blagajničarka in jaz ne vidim nobene razlike med "normalno" in hitro blagajno. Ko pa grem na samopostrežno blagajno, še posebej v Špar, to naredim kot strela, ker meni ni cilj tam bit, ker nimam kaj bolj pametnega za počet, ampak ker je to nujno zlo. Torej, če hočeš kaj doma jest, moraš pač za enkrat še v trgovino po surovine. Mogoče bo čez kakšnih 100 let to drugače in malo bolje urejeno.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 11:26 22.december 2014.

    Ni res. Tako so me obravnavali v supermarketu, ki je bil po velikosti večji od Mercatorjevega hipermarketa. Na blagajni je poleg blagajničarke vedno delal še kak študent in postoril vse našteto za majhno napitnino. Je pa res že nekaj časa ...prikaži več od takrat. Ne vem kako je danes. Je pa škoda, da so ti časi mimo.