Slovenija
58 ogledov

Tri bodoče ministre bo domov odpeljala policija

varnostniki EPA
Ministrica za notranje zadeve, minister za zunanje zadeve in minister za obrambo od danes dalje skoraj nikamor več ne bodo smeli sami.

Medtem, ko ministrski kandidati že od zgodnjega dopoldneva čakajo na morebitno potrditev pred poslanci, pa na tri izmed njih v državnem zboru čakajo tudi že policisti iz Centra za varovanje in zaščito (CVZ).

Najverjetnejšo bodočo ministrica za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, ministra za obrambo Janka Vebra in ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca bodo namreč v trenutku, če oziroma ko jih bodo poslanci ustoličili na novih funkcijah, takoj obstopili varnostniki. Hkrati, ko bodo imenovani za ministre bodo namreč postali tudi varovane osebe.

Brglez in Cerar jih že imata

Predsednika državnega zbora Milana Brgleza varnostniki, policisti CVZ prevažajo in neprestano spremljajo že od 1. avgusta, ko je nastopil novo službo. Bodoči predsednik vlade Miro Cerar pa je varovan od konca avgusta, ko so ga poslanci potrdili kot mandatarja, ki sestavlja 12 slovensko vlado.

Györkös Žnidarjeva, Veber in Erjavec, ki je kot minister tako ali tako varovan že sedaj, pa se bodo vendarle v bodoče gibali vsaj malo bolj svobodno kot Cerar, ki se varnostnikom do prenehanja funkcije predsednika vlade pod nobenim pogojem ne more odpovedati.

"Predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, ministra za zunanje zadeve, ministra za notranje zadeve in ministra za obrambo se varuje po tako imenovani tretji stopnji varovanja. Varovanju se ne morejo odpovedati. Varovane osebe imajo možnost, da se lahko v razmerah najnižje potencialne ogroženosti odpovejo neposrednemu fizičnemu varovanju za čas zasebnih potovanj, vendar so varovane z drugimi oblikami varovanja. Po izteku mandata niso več varovani," pojasnjujejo na policiji.

 

 

Komentarjev 1