Slovenija
94 ogledov

Tujega nočemo, svojega ne damo!

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
Prizadevanja za teran. Med drugim gre tudi za princip, ponos in spoštovanje, poudarjajo Kraševci.

Barbara Barbič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kot vse kaže, bo Hrvaška dosegla svojo namero za priznanje izjeme pri teranu. Že to, da je dosegla sprožitev postopka za dodelitev izjeme glede terana, je nesprejemljivo. Nesprejemljivo je tudi, da Evropska komisija pri tem Sloveniji ne pokaže Hrvaške vloge; dokument, ki so nam ga pokazali, je skoraj v celoti cenzuriran. Če je še kdo spregledal; Hrvaška v času pristopnih pogajanj k Evropski uniji nikoli ni zahtevala odobritve izjeme za uporabo imena teran. Slovenija je bila o vlogi Hrvaške glede terana obveščena iz neuradnih virov konec avgusta leta 2014. Jasno je torej, da se v ozadju igra neka igra pod mizo.

Kaj bo storila Slovenija? Če bo komisija vendarle sprejela pravni akt v zadevi terana (kot vse kaže, se bo to zgodilo), bo takoj po objavi tega akta začel teči dvomesečni rok, v katerem se bo Slovenija tudi pritožila oz. vložila tožbo. Na kmetijskem ministrstvu že imajo analizo pravnega postopka, ki je tudi osnova za morebitno tožbo, izpostavlja kmetijski minister Dejan Židan.

Fronta je odprta, poti nazaj ni. Ob tej zunanji fronti pa se zdi, da se odpira tudi notranja. Pojavljajo se glasna vprašanja, ali je vredno zapravljati denar za tožbo, ali je vreden boj za teran, ko pa vendar ta predstavlja le 1,5 odstotka pridelave slovenskega vina. Že res, a po drugi strani je življenjskega pomena za Kras in Kraševce. Pridelava terana je na Krasu glavna kmetijska dejavnost, s katero se ukvarja okrog 900 družin, približno sto jih živi le od vinogradništva in vinarstva.

Ok. Pa saj jim nihče ne bo prepovedal pridelave vina naprej, se nadaljujejo glasna vprašanja. Ja, vendar - še enkrat - teran je lahko teran le zaradi kraševske zemlje in podnebja. Pika. Poleg tega je pridelava vina na Krasu bistveno težja, dražja in zahtevnejša, kot v Istri. Kjer bi nenazadnje - v skladu s hrvaško zakonodajo - v teran lahko mešali še druge grozdne sorte, česar se pri nas zaradi zaščite terana ne počne. Na Krasu je nujno, da se proizvajajo vina visoke kakovosti, ki z veliko dodano vrednostjo povrnejo visoke proizvodne stroške.

Vsebinskih argumentov je še vrsta, dodamo jim lahko tudi princip, ponos in spoštovanje, kar je ta teden na skupni seji odbora za kmetijstvo in odbora za zadeve Evropske unije poudaril župan občine Komen Marko Bandelli. Predsednik Civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja je za naš portal že prejšnji teden tozadevno izpostavil, da lahko seveda rečemo, da tožba ni smiselna. A če bi tako tudi naši predhodniki razmišljali glede vsakega vprašanja, vsake težave, s katerimi se je soočala Slovenija in Slovenci, nas danes ne bi bilo.

Drži. "Tujega nočemo, svojega ne damo," je po drugi svetovni vojni rad izpostavljal Josip Broz Tito. Geslo, ki sta ga ob dogovarjanju za morsko mejo med Slovenijo in Hrvaško, radi uporabljali obe strani, geslo, ki se nasploh v današnji politiki rado potegne na plano. In če je pri nekaterih vprašanjih, pri katerih uporabljajo to geslo, potrebno brskati v drobovje, v srž vprašanja, pri teranu ni potrebno. Pri teranu je odgovor jasen in nedvoumen. Teran je doma samo in zgolj na Krasu. Ne v Istri, ne v Franciji ali Kaliforniji, kar bi se z izjemo, ki bi jo potrdila Evropska komisija, lahko zgodilo.

Teran je doma na Krasu. Od njega so odvisne številne kraševske družine, ki bi zaradi podmiznih političnih igric izgubile kruh, prihodnost, pa tudi spoštovanje in dostojanstvo. Na eni strani tehtnice torej vložek, ki bi ga Slovenija morala prispevati za tožbo, na drugi pa nevarnost, da poklekne celotna pokrajina. Je vredno? Bo dovolj, da stopimo skupaj in preprečimo prostor političnim delitvam?

barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • wolf.ata 23:05 18.februar 2017.

    dudeki-hrčki so seratorji in pika,vse bi oni imeli,kot,oni so glavni na tem svetu,barabe pokvarjene,je prejšnji komisar lopo povedal,da pri pridružitvenem dokumentu ni bilo ne duha ne sluha,da bi hrčki kaj omenjali Teran,se pravi,da so hoteli naknadno to noter vriniti,kar dokazuje ...prikaži več tisti počečkan in prekriti s črnimi čačkami,da se ne vidi kao kaj so hrčki opredelili kot pogoj,da bi oni tudi morali imeti Teran,trte tega grozdja pa so na črno kupovali pri nas,vino pa delali,da so mešali noter kar jih je volja,naši tudi niso smeli imeti ime Tokaj-Madžari se mi zdi...

  • Avatar praufo
    praufo 15:21 04.februar 2017.

    meni ni pri tej zgodbi jasno tole: slovenija je leta gospodovega, enkrat je omenjeno 2000, potem 2004, nima veze, dejstva so taka, da je slovenija nekaj zaščitila kot ime, TERAN, blagovno znamko,... po tolikih letih se najdejo hrvati, ki bi ...prikaži več tudi zaščitili to kar so slovenci, recimo teran ... pri komu bi zaščitili oz. kaj je sploh tisti, pri kom se kaj zaščiti, ... a je ta organ sploh verodostojen al je to vedno neko politično drkanje gor pa dol, ... ker če ni verodostojen, je brezvez tam kaj vlagat ali zaščitit in smešno mi je poslušal ali brat besede kot so popuščat, branit, treba se je borit, vztrajat ... halo ... zdej je pa tega zadost in nehejte basat s takimi ki hodjo z berglam v slovenijo in treba je povedat stvar je taka in taka ali se pa je**bi te, pa dejmo že enkrat nekaj pokazat, vsaj to da nismo pi**de, ali pa tudi ne

  • wolf.ata 14:43 04.februar 2017.

    nikakor ne popustiti,pritiskati do konca na Eu,sedaj ko pride k nam predsednik Eu ali nekaj takega,razložiti kaj delajo Hrčki,povedati ali to ali pa ven iz Eu-ja,pa zavirati vse sklepe in zakone v Eu,povedati,da gremo po podporo v Zda-,k Trampu (malo ...prikaži več blefirati),pa to,ja,včasih je namig ali laž močnejša od resnice,ja,povedati kaj vse so Hrvati sprejeli z nami in podpisali na koncu pa vse pozabili-stornirali vse dogovore ja,ja,