Slovenija
21 ogledov

Turk se čudi, Štrukelj prekinja pogovore

Žiga Turk Anže Petkovšek
Pogajanja vladne pogajalske skupine s sindikatom Sviz glede sprememb standardov in normativov v šolstvu so očitno zašla v slepo ulico in so za ta mesec končana. Minister Turk pogreša predloge s sindikalne strani, tam pa na okopih – plače bi dali, standardov ne.

Podskupina pogajalcev vlade in sindikatov javnega sektorja je današnja tretja pogajanja po vrsti končala brez napredka. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šolstvo Žiga Turk pravi, da je imel občutek, da so se razšli v prijateljskem vzdušju, a da to ni dovolj. Po njegovih besedah namreč še vedno ni konkretnih približevalnih predlogov na področju standardov in normativov, sindikati pa da obstoječe standarde in normative razumejo kot nedotakljive, kot "nekaj, kar se absolutno ne more spreminjati".

Ministra tudi čudi, da je za sindikate alternativa večje znižanje plač v javnem sektorju, kar pomeni, da bo "več javnih uslužbencev, ki bodo slabo plačani". Turk še dodaja, da ministrstvo v predlogih sprememb ne uvaja šolnin na univerze in ne ustvarja pogojev za to uvedbo.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je po pogajanjih ocenil, da je danes prišlo do prekinitve pogovorov. Kot pravi, je stališče Sviza nespremenjeno, kar pomeni, da so pripravljeni pristati tudi na znižanje plač, če bi vlada umaknila tiste ukrepe v šolstvu, ki – od vrtca do univerze – poslabšujejo kakovost javnega šolstva.

Zato so tudi iz tega razloga pozvali vlado, naj standarde in normative umakne iz tega zakona, po tem pa so se o njih pripravljeni "v normalnih razmerah" pogovarjati. Pogajanja naj bi se sicer nadaljevala po praznikih.

Komentarjev 3
  • Ronald Reagan 18:58 26.april 2012.

    Izgubljen si ti izrodek...moral bi biti na zaprtem oddelku psihiatrije

  • francek 18:07 26.april 2012.

    IDIOT SI. MILO REČENO

  • izRODEk 18:01 26.april 2012.

    ta, fašizmu naklonjena vlada se je čisto izgubila.NE janšizmu!