Slovenija
422 ogledov

UKC Ljubljana: Revizorki uredili službeno stanovanje

slovenija 21.04.2010 zdravnisko osebje, univezitetni klinicni center Ljubljana, Saša Despot
Notranji revizorki ljubljanskega kliničnega centra (UKC LJ) so lani brez konkurence podelili službeno stanovanje, pišejo Finance. Dali so ji ga, ker je bil takrat, kako priročno, najbolj deficitaren kader prav državni notranji revizor.

Edina dolgoletna notranja revizorka z licenco v UKC L Silvia Zalar se je v službeno stanovanje vselila pol leta pred internim razpisom. 

Zalarjeva se je v stanovanje vselila v začetku aprila 2014, interni razpis je bil izdan 3. in objavljen 15. oktobra, komisija pa je najemnika predlagala 13. novembra 2014, so razkrili v Financah. 

Slovenija 19.12.2013 Simon Vrhunec, hisna preiskava na upravi klinicnega centra  | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ne gre za kršitev pravil, odgovarjajo v UKCLJ, ki ga je takrat vodil Simon Vrhunec, in pojasnjujejo, da tako pač dovoljuje njihov pravilnik o oddaji službenih stanovanj v najem v UKCLJ. 

Po pravilniku ima direktor javnega zavoda pravico nekomu dodeliti službeno stanovanje za leto dni, razpis za trajno rešitev se pa že objavi kdaj pozneje. 

Na razpis je prispela le vloga Zalarjeve, v tričlanski komisiji, ki je najemnika izbrala, pa je bila tudi glavna pravnica UKCLJ Meta Vesel Valentinčič, sicer članica uprave, zdaj pomočnica Andreja Baričiča, za upravno-pravne zadeve. 

Je bil razpis prirejen? 

Razpis za omenjeno stanovanje je bil pisan na kožo Zalarjevi, z njim pa se je začasen najem zgolj spremenil v trajnega.

UKC Ljubljana | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glavno merilo, ki je pri izboru prineslo največ točk, so bili deficitarni poklici v UKC LJ. Na prvem mestu državni notranji revizor, na drugem zdravnik travmatolog in na tretjem zdravnik internist. Najbolj je seveda ustrezala Zalarjeva, saj po pisanju Financ takrat nihče drug, ki je delal v notranji revizijski službi UKCLJ, ni imel državne licence. 

Prav tako razpis ni bil objavljen na računalniški mreži UKC LJ, kjer bi ga lahko videli vsi zaposleni, pač pa le na oglasni deski. To je v skladu s pravilnikom, ki ne zahteva objave na intranetu, odgovarjajo v UKC LJ. 

Sklep o začasni dodelitvi stanovanja je podpisal generalni direktor Simon Vrhunec, a iz UKC LJ so Financam sporočili: "Simon Vrhunec ni vodil postopka niti ni bil pobudnik postopka, sklep o dodelitvi je podpisal na podlagi predloga pristojnih služb." 

Plača Zalarjeve znaša 3.600 evrov bruto 

Zakaj službeno stanovanje prav Zalarjevi, ki ima plačo krepko nad povprečjem in bi si ga lahko najela na trgu? Iz UKC LJ odgovarjajo: "Državni notranji revizor je eden izmed zaposlenih, ki prav tako kot ostali potrebuje stanovanje. Okoliščine, ki do tega pripeljejo, pa so popolnoma osebne narave in niso informacija javnega značaja."

stavka | Avtor: Sašo Despot Sašo Despot

Mesečna plača Zalarjeve sicer znaša 3.573 evrov bruto, za 60 kvadratnih metrov veliko službeno stanovanje v Dravljah pa plačuje 202,5 evra na mesec.

Ravno v tistem času so bili v UKC LJ kriminalisti, pod njihovim drobnogledom se je znašel tudi Vrhunec, ki naj bi zlorabil položaj, ko je z družbo Medicoengineering sklenil poravnavo glede nakupa operacijskih miz iz leta 2002. 

Je želel Vrhunec vplivati na delo revizorke? 

Svet UKC LJ je nato sklenil, da Vrhunec ne uživa več zadostnega zaupanja in da ga bo do avgusta, ko mu poteče mandat, nadzorovala posebna revizijska komisija. Notranja revizija naj bi bila takrat neugodna za vodstvo UKC LJ in kritična do postopka, kako je bil posel z mizami sklenjen, neustrezne so bile evidence, neustrezno spremljanje stroškov vzdrževanja in slabo načrtovanje. 

Je torej šlo za poskus vplivanja na revizorko? Je želel Vrhunec z dodelitvijo stanovanja Zalarjevi vplivati na njeno ravnanje in si zagotoviti ugodnejše revizorsko mnenje? 

V UKC LJ očitke odločno zavračajo: "Notranje revizije izkazujejo nedvoumne izsledke, njihova objektivnost je nadzirana tudi s strani pristojnih zunanjih institucij." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 15:48 22.september 2015.

    grozljivo...sami paraziti v zdravstvu....http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/128082/prijazno-zdravstvo