Slovenija
188 ogledov

UKC Maribor: Število okužb z nevarno bakterijo se ne povečuje

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Novih okužb z agresivno obliko bolnišnične bakterije v Mariboru ni, se pa povečuje število okužb z milejšo obliko. Da bi preprečile prenose na nove bolnike, so ta teden ustavili program na kardiokirurgiji.

 Število okuženih z agresivnejšo bolnišnično bakterijo se ne zvišuje, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Od začetka poletja tako beležijo dve okužbi s sto nevarno bakterijo, ostali, v tem trenutku jih je deset, so le nosilci te bakterije. Povečuje pa se število bolnikov z milejšo obliko bakterije.

Darja Arko je obljubila, da bo v UKC Maribor kmalu zaposlila anesteziologe, ki s | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V tem tednu so tako zabeležeili 20 okužb z milejšo obliko bakterije. "Večkrat odporne bakterije so stalnica v vseh zdravstvenih ustanovah, to je problem sodobne medicine," je povedala strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko. "Prav tako je treba razlikovati med dejansko okuženimi in tistimi, ki so le nosilci te bakterije," poudarja Arkova.

Obiskovalci pravil ne upoštevajo

Da bi zajezili nadaljnje širjenje bakterije, ki sta jo v Maribor septembra lani prinesla bolnika z Reke, so v kliničnem centru sprejeli vrsto ukrepov: bolnike z omenjeno bakterijo nameščajo v izolacijske sobe, zmanjšajo možnost kontaktov z drugimi bolniki in zdravstvenim osebjem, obiski so omejeni, obiskovalci pa morajo upoštevati navodila, še posebej kar zadeva higieno rok. Ker se nekateri tega ne držijo, se bodo vsi obiskovalci po besedah Arkotove morali po novem tudi pisno zavezati k upoštevanju navodil.


"To ni nekaj novega"

Največ primerov bakterije je na kliniki za kirurgijo, a organizacijski vodja te klinike Jože Ferk poudarja, da ne gre za kritične razmere. "Z resistentnimi bakterijami se ukvarjamo že vrsto let. To ni nekaj novega. In imamo izdelanih vrsto ukrepov, kako se boriti proti njim, in jih tudi izvajamo," je povedal.

Odpadlo pet operacij

Ferk poudarja, da se s tem problemom soočajo tudi v drugih bolnišnicah, zaščitni ukrepi pa so v prvi vrsti namenjeni preprečitvi možnosti, da bi bakterija razvila večjo odpornost. Pred dvema dnevoma so zato začasno ustavili izvajanje programa na bolj občutljivi kardiokirurgiji, da bi preprečili prenose te bakterije na nove bolnike. V tem tednu je zato odpadlo pet operacij, ki jih bodo nadomestili takoj, ko bo mogoče. "Vse te operacije niso nujne," je povedal Ferk, ki ocenjuje, da bodo že prihodnji teden lahko zagnali poln program.

Za izkoreninjenje bi potrebovali nov oddelek

Na ostalih oddelkih program teče nemoteno naprej. "Z vsemi temi ukrepi skušamo maksimalno zajeziti širjenje te bakterije. To ni nekaj takšnega, kar bi bilo zaskrbljujoče. Vse to delamo zato, da se zaščitimo, da ne bi slučajno te bakterije postale patogene," je še povedal Ferk. Za dokončno izkoreninjenje tega problema bi bilo po njegovih ocenah treba zgraditi nov oddelek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:54 12.avgust 2016.

    Skoraj po letu dni od zaznave povečanega števila okužb v UKC MB je prišlo na dan "uradno" pojasnilo glede bakterijske okužbe ! Kaj pomeni svojcem umrlih za katere so sumili ,da so umrli iz nepojasnjenih razlogov podatek ................(CRAb-CP) je acinetobacter ...prikaži več baumanii, ki izloča encim karbapenemaza, in je odporna na številne antibiotike ter torej predstavlja večje tveganje. Druga vrsta bakterije (CRAb) ne izloča omenjenega encima in jo je lažje zdraviti, zato je manj nevarna.