Slovenija
108 ogledov

Umrl je Sandi Čolnik

Sandi Čolnik Žurnal24 main
Umrl je eden največjih glasov in obrazov malega ekrana, Sandi Čolnik. Bil je legendarni televizijski voditelj, urednik, scenarist in novinar.

Sandi Čolnik se je rodil pred 80. leti v Mariboru. 

Bil je legendarni slovenski televizijski voditelj, urednik, scenarist in novinar, ki je desetletja ustvarjal, soustvarjal in vodil oddaje, ki sodijo med najboljše v svojem žanru pri nas.

Svojo televizijsko kariero je začel v oddaji TV pošta, vodil je  Obzornik in Kulturno panoramo, kjer se je uveljavil kot avtor. Bil je avtor družbenokritičnih TV-dokumentarcev. Opus, imenovan Monitor,  so ga predvajali tudi na drugih jugoslovanskih televizijah.

"Pogovori, dostikrat z naključno izbranimi sogovorniki, so Sandiju Čolniku marsikdaj omogočali načenjati t.i. "črne teme", s čimer si je seveda večkrat nakopal tudi težave, je leta 1997 svojo odločitev pojasnila žirija Jurčičeve nagrade, posvečene "resnicoljubnosti slovenskega novinarstva",  so zapisali na RTV Slovenija.

Gledalci smo si ga najbolj zapolnili po oddaji Večerni gost. V pogovorno oddajo je vabil številne goste s katerimi se je pogovarjal tudi v tujih jezikih, odlično je obvladal angleščino in nemščino, deloma pa tudi francoščino in italijanščino.

Čolnik se izogiba vsakršnim cenenim učinkom, so o njem še zapisali ob podelitvi nagrade, ki ga je doletela tri leta pred poklicnim slovesom od malih ekranov. "Zna biti potrpežljiv, a hkrati nevsiljivo radoveden, s čimer zna gledalca pritegniti v oddaje kot neke vrste svojega "zaupnika". Sandi Čolnik vseskozi dokazuje, kako je mogoče duhovnemu zapeljevanju in čustvenemu zavajanju navkljub vendarle ohranjati in razvijati televizijo na Slovenskem kot medij različnosti in pluralnosti, ki temelji v osebnem angažiranju in duhovni verodostojnosti takšnega nastopa."

S prijaznim, elegantnim vedenjem, spoštljivim in sproščenim odnosom do sogovornikov je na vseh slovenskih televizijah bržkone res edini gospod v najlepšem pomenu besede," so o "slovenskem Larryju Kingu" pred skoraj desetimi leti zapisali v portretu časnika Dnevnik.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • nergač 13:09 01.marec 2017.

    Že dolgo ga pogrešam in zdaj ga bom pogrešal še bolj. Upam, da je ostalo veliko posnetega, ker je pravi užitek gledati vsako njegovo nastopanje, intervjuje...človek je ustvaril svoj stil in to neponovljivega.

  • maresem 07:04 01.marec 2017.

    Legenda iz dobre stare šole. Naj počiva v miru.

  • partizanka 23:37 28.februar 2017.

    spoštovani gospod!