Magazin
83 ogledov

“Upamo, da preživimo!”

Nazareth EPA
Nazareth. Frontman Dan McCafferty za Žurnal o zavrnitvi Axla Rosa, nastanku Love Hurts in nespominjanju zadnjega obiska Slovenije.

Rolling Stonesi letos slavijo 50 let na glasbeni sceni, vi boste to obletnico počastili leta 2018. Vam bo zneslo?
Haha! Upamo, da preživimo, ja (smeh).

Torej boste igrali do konca?
Seveda, saj drugega ne znamo. Dokler ljudje prihajajo na naše koncerte in nas še vedno hočejo slišati igrati, bomo to počeli. V tem uživamo, zato ne vem, zakaj bi prenehali.

Vaša kariera se je začela v Veliki Britaniji, kjer ste imeli nekaj lokalnih hitov, nato pa ste svetovno slavo doživeli z albumom Hair of the Dog leta 1975 in seveda megahitom Love Hurts, ki je pravzaprav priredba pesmi, ki sta jo originalno leta 1960 posnela The Every Bros. Ste pričakovali, da bo prav vaša različica takšna uspešnica?
Ko smo bili najstniki, smo igrali cel kup priredb, med njimi tudi Love Hurts. V 70. letih smo velikokrat posneli kakšno pesem več, ki se nato ni uvrstila na album, temveč je končala kot B-stran na mali plošči. Love Hurts smo v osnovi posneli kot B-stran, nekakšno mašilo. Potem pa jo je slišal eden od predstavnikov naše založbe in vztrajal, da jo uvrstimo na album – hvala bogu. In bil je hit. A če pomislim nazaj, se mi zdi, da smo vedeli, da smo posneli nekaj konkretnega. Bila je ena od prvih, če ne prva tako imenovana power rock balada – sledilo jih je na stotine.

Zamenjali ste tudi kar nekaj članov v skupini – od originalne zasedbe sta ostala le vi in basist.
Bobnar je žal umrl in je bilo razumljivo, da smo ga morali zamenjati. Naš “novi” kitarist Jim pa je z nami že 17 let, zato bi težko rekli, da je novinec. Preostali, ki so zapustili bend, pa so hoteli v glasbi poskusiti nekaj drugega – včasih te življenjska pot pripelje do tega, da se moraš odločiti. Če nisi srečen, pač greš, saj nima smisla, da igraš glasbo, ki te 
ne veseli.

Obstaja kakšno pravilo v rokenrolu, ki določa, da če bend zapusti kateri od članov – recimo pevec –, preostali ne smejo igrati naprej pod istim imenom?
Dobro vprašanje. Hm, sploh ne vem, ali bi moralo obstajati pravilo. Zelo odvisno je od benda, od njegovih članov, dogovora, kdo si “lasti” ime ... Poglejte recimo Deep Purple, ki so dobro delovali z vsemi pevci in jim nihče ni zameril.

Po drugi strani pa poglejmo nove Queene, INXS in Doorse ... brez Mercuryja, Hutchencea in Morrisona.
Ne, to res ni isto. Queenov si brez Freddieja ne morem predstavljati. Preprosto čudno je.

Prej ste omenili vašega preminulega bobnarja Darrela Sweeta, ki je leta 1999 pri 51. letih umrl na turneji po ZDA. Kako se ga danes spominjate?
Kaj naj rečem, bil je moj prijatelj. BIlo mi je zelo težko, saj sta se poznali tudi najini družini. Ko pa danes pomislim nanj, se spomnim dobrih časov, predvsem smeha. Bil je veseljak. Srčni napad je doživel zaradi dedne napake. Pogrešam ga in škoda, da nas je zapustil mnogo prezgodaj.

Je res, da je Axl Rose hotel, da igrate na njegovi poroki, a ste ga zavrnili?
Res je. A nisem ga zavrnil, ker tega nisem hotel storiti, temveč zato, ker nisem mogel, saj sem bil na evropski turneji. Axla sem srečal pred kratkim. V redu je, vedno mi je bil všeč.

Imate še kakšne druge prijatelje med rock zvezdniki?
Seveda, veliko se družimo z Deep Purple. Težava je v tem, da se ne vidimo dovolj pogosto, ker smo vsi zelo zaposleni in večinoma na turneji.

Imamo tudi vprašanje, ki smo ga prejeli prek Twitterja - zastavil ga je Alen Štojs Goljar, ki tvita kot @MrVates. Zanima ga, kakšno je ozadje pesmi Dream On in kakšna je povezava z videospotom?
Lep pozdrav Alenu! Gre za pesem o mladem paru. No, vsaj takrat sta bila mlada (smeh). Včasih se v ljubezni stvari hitro obrnejo na glavo. Video je bil pa res pač samo video. Včasih je bilo to popolnoma drugače zastavljeno kot danes, ko je vse bolj profesionalno in ni nič prepuščeno naključju. Prispeli smo na snemalno lokacijo in režiser mi je recimo rekel: "Stoj tule!" ali pa "Sprehodi se po plaži in poj besedilo!". Nato smo šli domov, čez nekaj časa pa se je posnetek pojavil na televiziji. Ni bilo nekega globokega ozadja, ali pa da bi bili mi zelo vključeni v proces razvijanja videozgodbe.

V Križankah si boste delili oder z Wishbone Ash. Kako se razumete z njimi?
Na tej turneji gre sicer za enkratno priložnost, da bomo igrali skupaj. V preteklosti smo bili z njimi že velikokrat skupaj na turneji. Zelo dobro se razumemo.

Še vedno zažurate po koncertih?
Haha, ne tako hudo kot nekoč!

Pa v Ljubljani?
Prispeli bomo dan prej, zato sem prepričan, da bomo spili kakšno pivo ali dve (smeh).

Katere pesmi vse boste igrali?
Vse hite, od Dream On do Love Hurts, pa komade z albuma Hair of the Dog, nekaj novih stvaritev in podobno. Setlista bo takšna, da bodo šli vsi zadovoljni domov.

Se kaj spomnite od vašega zadnjega obiska Slovenije?
Spomnim se, da smo že bili pri vas, ampak ... po resnici povedano, se težko spomnim, kaj sem jedel danes za zajtrk, zato ste me tule ujeli (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.