Svet
41 ogledov

V ZDA in Kanadi izredne razmere

Sneg v ZDA
1/9
Reuters
Severovzhod ZDA in Kanada že drugi dan v primežu snežnega neurja. Doslej štiri smrtne žrtve.

Sneženje spremlja močan veter s sunki do 120 kilometrov na uro. "Ponekod je snežna odeja visoka le okrog 25 centimetrov, vendar je to zato, ker je veter sneg odnesel drugam," je za televizijsko mrežo CNN povedal njihov dopisnik Brandon Miller, ki se nahaja v Bostonu, kjer je zapadlo več kot 60 centimetrov snega.

Po poročanju ameriških medijev so zaradi neurja doslej umrli najmanj štirje ljudje, dva v kanadski zvezni državi Ontario, po eden pa v New Yorku in Connecticutu.

Okoli 650.000 jih je ostalo brez elektrike. Prekinjeno je napajanje v jedrski elektrarni v Massachusettsu, zaradi česar so jo morali zaustaviti.

Najhuje v New Yorku in Connecticutu

Najhuje je v zveznih državah New York in Connecticut, kjer je zapadlo okoli pol metra snega, ter v Massachusettsu, kjer ga je še kakšnih deset centimetrov več. Neurje je sicer prizadelo območje, kjer živi okoli 40 milijonov ljudi.

Pet ameriških zveznih držav - New York, New Hampshire, Rhode Island, Massachusetts in Connecticut - je razglasilo izredne razmere zaradi neurja, ki so ga meteorologi napovedovali kot zgodovinskega.

Promet je ohromljen tako na kopnem kot v zraku, saj so zaradi zaprtih letališč odpovedali že okoli 5000 poletov, od tega polovico v New Yorku.

Odpovedani številni poleti

Na hitri cesti na Long Islandu je nastal velik zastoj in pristojne službe zdaj rešujejo voznike. Ponekod že primanjkuje goriva, čeprav oblasti prebivalce svarijo pred paniko.

Težave zaradi snežnega neurja imajo tudi v Kanadi, zlasti v zvezni državi Ontario, kjer so prav tako odpovedali številne polete.

Komentarjev 1
  • Andrej Kovačič 17:31 09.februar 2013.

    v NY ni opazit neke sile :) http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/