Slovenija
13 ogledov

V eni pravdi že četrti sodnik

Proračun sodišča Žurnal24grafika
Primer. Družina v Kopru čaka na razsodbo glede domnevne zdravniške napake že od leta 2008. Primerjava. Po znesku, ki ga vsak Slovenec nameni za delo sodišč, smo pri vrhu EU.

"V našem primeru se je spet nekaj le začelo premikati; konec aprila je razpisano nadaljevanje glavne obravnave, tokrat z novim, že četrtim sodnikom, in upam, da bo tokrat uspešnejše," pravi I. T. J., mamica zdaj osemletnega dečka, ki je ob porodu v postojnski porodnišnici utrpel hude poškodbe možganov zaradi domnevne strokovne napake porodničarja.

Zdravnik Robert Likar je marca 2006 zavračal porod s carskim rezom; po besedah staršev jim je grozil, da ga bodo morali plačati sami, čeprav je nosečnica zanj imela napotnico svoje osebne ginekologinje. Zaradi ozke medenice je namreč mamica tudi prvega otroka rodila s pomočjo operacije. Šele ko ji je počila maternica, so jo odpeljali v operacijsko dvorano; a zaradi vztrajanja porodničarja pri naravnem porodu je otrok utrpel dihalno stisko in je močno prizadet, zaradi česar trpi vsa družina. Zahtevajo odškodnino v višini 378.000 evrov.

Šest let od vložitve

Tožbo proti postojnski porodnišnici, kjer primera ne komentirajo, so vložili marca 2008, prva obravnava je bila leto in pol kasneje, zdaj jo bo nadaljeval nov sodnik.


Njegova predhodnica je bila zaradi slabega dela razrešena s sodniške funkcije, sodnica pred njo je med postopkom zanosila, očitali pa so ji tudi pristranskost, saj je bila po besedah odvetnice tožnikov tudi pacientka postojnske porodnišnice. Kam pa je izginil prvi, ki je dobil v roke primer nesrečne družine? Kot pojasnjujejo na koprskem okrožnem sodišču, je sodnica, ki ji je bil primer najprej dodeljen, odšla med odvetnike.

"Takšne pravde se v povprečju končajo v 15 mesecih, v tem primeru so vsekakor tožniki imeli precej smole," primer komentirajo na vrhovnem sodišču.

Ocena ni odlična

Po analizi Evropske komisije o stanju v pravosodju, se slovenska sodišča niso ravno odlično odrezala. "Slovenija spada med države članice, ki glede na število prebivalcev za sodstvo porabijo več denarja, kot znaša povprečje Evropske unije (EU). Glede na zaznano neodvisnost pravosodja spada med manj uspešne države, v zvezi s številom nerešenih zadev, njihovo stopnjo reševanja in povprečnim trajanjem pa se uvršča v povprečje EU," ugotavlja Evropska komisija.

Po tej analizi imamo pri nas 49 sodnikov na 100.000 prebivalcev, kar je največ v EU; za primerjavo: sosednja Avstrija jih ima skoraj trikrat manj, le 18 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Po drugi strani pa avstrijski sodniki za odločitev v civilni ali gospodarski zadevi na prvi stopnji porabijo trikrat manj časa kot slovenski.

 

 

 

Komentarjev 1
  • MSpro 22:51 08.april 2014.

    Le redkim uspe priti do 13. levela v 24 urah. Lahko tebi? Pojdite skakat na: s1.skijumpmania.com/r54836 (kopiraj v brskalnik)