Slovenija
424 ogledov

Zakaj smrt 26-letnika ni umor

sodišče Profimedias
Storilčev odnos do smrti žrtve je ključen za presojanje, ali bo kaznivo dejanje kvalificirano kot posebno huda telesna poškodba, ki se konča s smrtjo, ali kot umor.

Kako je neko kaznivo dejanje kvalificirano, je odvisno od okoliščin in predvsem od tega, kakšen je bil storilčev odnos. V primeru smrti po na primer pretepu je treba preučiti, kakšne so bile okoliščine dogodka. 

"Da bi lahko govorili o uboju ali umoru in ne zgolj o povzročitvi posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt, bi morali dokazati naklep pri ravnanju do posledice smrti," pojasnjuje odvetnica Sanja Sega iz odvetniške družbe Čeferin. "Če ima storilec v zavesti naklep, če želi doseči smrt poškodovanega, potem gre za umor. V kolikor je smrt posledica malomarnosti, je to posebno huda telesna poškodba s smrtnim izidom."

Od tega je odvisna kvalifikacija kaznivega dejanja, ki se lahko spremeni, medtem ko opis dogodkov ostaja nespremenjen. Sodišče ni vezano na pravno kvalifikacijo in lahko samo prekvalificira pravno opredelitev točno določenega opisanega ravnanja, dodaja Segova. 

Česa ju bodo obtožili?

Kakšna bo obtožnica zoper osumljenca, ki sta v priporu zaradi brutalnega pretepa 26-letnika, ki je zaradi zadobljenih poškodb umrl, še ni znano. Policija je najprej napovedala, da bosta obdolžena kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, za kar je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora, a je nato 26-letnik, ki sta ga pretepla umrl, zato je tožilka včeraj pred sodiščem novinarjem dejala, da bo dejanje prekvalificirano v povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtno posledico. V tem primeru je zagrožena kazen od treh do petnajstih let zapora. Najvišja kazen za umor je sicer 30 let zapora. 

Kot je že včeraj pojasnil Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, v tem konkretnem primeru težko govorijo o motivu. "Bo pa verjetno kazenski postopek pokazal, v kakšnem stanju so bili v tistem času in zakaj je prišlo do tako brutalnega nasilja," je dejal Štern.  

_______________________

To določa Kazenski zakonik

Uboj 115. člen

(1) Kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.
(2) Če stori dejanje iz prejšnjega odstavka dvoje ali več oseb, ki so se združile zato, da bi storile uboj, se storilec kaznuje s kaznijo od desetih do petnajstih let.

Umor 116. člen

(1) Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje
1)     na grozovit ali zahrbten način;
2)     zaradi ukrepanja pri uradnih dejanjih varovanja javne varnosti ali v predkazenskem postopku ali zaradi odločitev državnih tožilcev ali zaradi postopka in odločitev sodnikov ali zaradi ovadbe ali pričanja v sodnem postopku;
3)     zaradi kršitve enakopravnosti;
4)     iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov;
5)     z dejanjem, storjenim v hudodelski združbi za storitev takih dejanj,
se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

Posebno huda telesna poškodba 124. člen

(1) Kdor koga tako hudo telesno poškoduje ali mu prizadene tako hudo škodo na zdravju, da je bilo zaradi tega v nevarnosti življenje poškodovanca, ali je uničen ali za vselej in zelo oslabljen pomemben del njegovega telesa ali pomemben organ ali je postal poškodovani zaradi tega za vselej nezmožen za vsakršno delo ali je ostal skažen ali mu je bilo za vselej hudo okvarjeno zdravje, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.
(2) Če poškodovani zaradi poškodbe iz prejšnjega odstavka umre, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.
(3) Kdor stori dejanje iz prvega odstavka tega člena  iz malomarnosti, se kaznuje z zaporom do treh let.
(4) Če je storilec dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena  storil na mah, ker ga je poškodovanec brez njegove krivde z napadom ali hudimi žalitvami močno razdražil, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 28
  • abyx 21:24 17.februar 2017.

    podpišem.

  • abyx 21:20 17.februar 2017.

    To pa drži kot pribito, delodajalci bi izželi iz tebe še zadnjo kapljo znoja, raje kot ti povišali plačo, ali bognedaj - položal na delovnem mestu! Navadni sužnji smo, nič drugega, oni nas pa kupijo za tiste usrane 3€ na uro...

  • abyx 21:18 17.februar 2017.

    So imeli prav mediji, ko so pisali, da je Slovenija raj za mafijce...