Svet
17 ogledov

Švica: sumijo na tehnične napake ali zdravstveno stanje

nesreča belgija
1/16
Žurnal24 main
Za tragedijo ni kriva prevelika hitrost, kažejo do zdaj zbrani podatki. Nesrečo belgijskega avtobusa, v kateri je življenje izgubilo 28 ljudi, med njimi 22 otrok, so tako najverjetneje zakrivile tehnične težave, slabo zdravstveno stanje voznika ali človeška napaka. V Belgiji so že razglasili dan žalovanja.

"Razglašen je dan nacionalnega žalovanja po tej grozni katastrofi," so sporočili iz belgijske vlade in dodali, da bodo podrobnosti objavili kasneje. Premier Elio Di Rupo je dan žalovanja razglasil po izredni seji vlade zaradi tragičnega dogodka.

Namestnica belgijskega premierja in ministrica za zdravje Laurette Onkelinx pa je sporočila, da je več otrok, ki so bili v nesreči poškodovani, v resnem zdravstvenem stanju, med njimi so trije v komi. Skupno je bilo poškodovanih 24 potnikov.

nesreča belgija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Janša in Türk že izrekla sožalje

"V teh žalostnih dneh za Belgijo in njene državljane vam v imenu slovenskega naroda in v svojem imenu izrekam iskreno sožalje. Slovenija sočustvuje z ranjenimi ter žaluje s starši in sorodniki tragično preminulih in z njimi deli globoko žalost in bolečino," je v sožalnem pismu belgijskemu kralju Albertu II. zapisal predsednik republike Danilo Türk. Premier Janez Janša je sožalje izrekel Di Rupu. V sožalni brzojavki je zapisal, da z bolečino v srcu spremlja žalost staršev in sorodnikov, ki so izgubili svoje ljubljene in trepetajo za življenja ranjenih.

"Sedeži so leteli po avtobusu"

Enajstletna deklica, ki je preživela nesrečo, se je oglasila očetu. "Bilo je temno, nenadoma sem začutila močan udarec. Sedeži so začeli leteti po avtobusu. Ostala sem ukleščena med dvema sedežema. Potem sem izgubila zavest," je pripovedovalo dekle, ki si je v nesreči zlomilo obe nogi in roko, poročajo tuji mediji.

Njen oče je že na poti iz Belgije v Švico in ni počakal enega od dveh letal, ki ju je organizirala Belgija, da bosta sorodnike odpeljali v Švico.

"Vladata grozen strah in negotovost"

"Ta tragedija je prizadela vso Belgijo. Obseg nesreče je težko dojeti. Za zdaj se osredotočam na praktične vidike, čustva se bodo sprostila, ko se bomo srečali z družinami," je povedal belgijski veleposlanik v Švici Jan Luykx.

"Vladata grozen strah in negotovost. Za okoli osem otrok ne vemo, kaj se je zgodilo, njihovi starši so v strašnem strahu," je pretresen tudi belgijski nadškof Andre Joseph Leonard, ki se je sorodnikom žrtev pridružil v šoli v Belgiji, ki so jo obiskovali otroci. Identifikacija mrtvih in ranjenih namreč še poteka.

Ena deklica umrla v helikopterju na poti v bolnišnico

"Dovolite mi, da družinam žrtev te grozljive avtobusne nesreče v torek zvečer v Švici izrazim najgloblje sožalje in sočutje," je zapisal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. "Ta tragični dogodek je še toliko bolj dramatičen ob dejstvu, da je bila večina žrtev otrok." 

"V Valaisu še nikoli nismo videli takšne nesreče, kot je ta, najverjetneje niti v vsej Švici," je povedal tiskovni predstavnik policije, potem ko je najmanj 28 ljudi – vključno z 22 otroki in obema voznikoma – umrlo v nesreči avtobusa v Švici v bližini meje z Italijo. Ranjenih je bilo 24 otrok, od tega trije težje, ena deklica pa je umrla v helikopterju na poti v bolnišnico.

"Usposobljeni za vožnjo na območju Alp"

Avtobus, s katerim so se otroci vračali s smučarskih počitnic, se je v torek, nekaj po 21. uri, zaletel v steno predora. "Voznika sta prispela večer prej in sta počivala čez dan pred odhodom. Videti je, da sta upoštevala zakon o času vožnje in počitka," je povedal belgijski minister za promet Melchior Wathelet in dodal, da je podjetje za avtobusne prevoze Toptours "ugledno".

Toptours je specializirano za potovanja v italijanska, avstrijska, francoska in švicarska smučarska letovišča, je sporočil predstavnik zveze avtobusnih prevoznikov Yves Mannaerts. Vozniki so bili še posebej usposobljeni za vožnjo na območju Alp.

Čelno se je zaletel v betonski zid

V predoru, kjer je omejitev hitrosti sto kilometrov na uro, je avtobus trčil v desni zid in se nato čelno zaletel v betonski zid, ki je del sekcije za izstop v sili.

Na avtobusu je bilo 52 ljudi, na kraj nesreče pa je prihitelo več kot 200 reševalcev. V predoru naj ne bi bilo gneče in pogoji so bili običajni, poroča BBC. Dva razreda šolarjev iz flamsko govorečega dela Belgije sta potovala domov po tednu dni smučanja v Val d'Anniviers v švicarskih Alpah. V Bruslju je belgijski zunanji minister povedal, da je bila večina otrok starih okoli 12 let in avtobus je bil en od treh. Nekatere od poškodovanih so s helikopterji prepeljali v bolnišnice v Lozano, Bern in druga švicarska mesta.

Policija, ki nesrečo opisuje kot "brez primere", tragično nesrečo že preiskuje, prav tako pa so odprli telefonsko številko za pomoč družinam, ki so v kratkem pričakovale vrnitev svojih otrok.

Komentarjev 13
  • stalker 19:08 15.marec 2012.

    Moje sožalje svojcem za tako kruto grozno nesrečo!!! R.I.P. !!!

  • Žurnalček 23:16 14.marec 2012.

    Spel se kamor hočeš , če ti ni kaj tu všeč. Men npr. nisi ti !

  • Žurnalček 23:14 14.marec 2012.

    Smo že tam. Se hvalijo , da so njihovi šoferji posebej usposobljeni za vožnjo v Alpah. Kaj, a je to poseben izpit. A so jih mogoče usposabljali tako , da so jim dali avtobus , da so se šoferji vozili ...prikaži veči po Alpah prazni tko enih 50.000km al kaj! Potem teli v Črno goro niti slučajno pokukat ne smejo! Ravninski Nedrlandarji in Belgijci nimajo pojma o višinah in se jim v Švici stalno vrti v glavi . Ko je nekoč Nederlander pripeljal na Derale in je zagledal 900m prepad , on pa imel seboj še kamp prikolico, je poklical AMZS in zahteval domačega voznika in ga je tudi dobil.