Slovenija
68 ogledov

V program Svit odslej vabljeni tudi starejšim od 70. let

Do konca tega leta lahko vabila v program Svit pričakujejo še rojeni na parno le Žurnal24 main
Program Svit, ki odkriva raka v zgopdnjem stadiju, ko dodatno onkološko zdravljenje ni potrebno, bo od 1. julija razširjev. Vabila bodo dobivale osebe med 50 in 74 letom, doslej se je program končal pri 69. letu.

V program Svit bodo od prvega julija vabljene ženske in moški med 50 in 74 letom in ne le osebam do 69 leta. Program Svit omogoča odkrivanje prikritih krvavitev v blatu in po potrebi še natančnejšo preiskavo črevesa, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve in načrtuje takojšnje zdravljenje odkritih bolezenskih sprememb.

Odzivnost na program, ki potega od leta 2009 in odkriva zgodnej rakave spremembe na črevesju, je še vedno slaba, vabilu se odzove 60,4 odstotka ljudi.

Najbolje je program sprejet v novogoriški regiji, sledi Gorenjska. Tam je bilo lani v  program je povabljenih 24 073 oseb, odzivnost pa je bila 63,1 odstotna. Pri 5,8 odstotkih vključenih je bil test na prikrito krvavitev v blatu pozitiven in je zahteval nadaljne diagnostične postopke. 774 oseb s pozitivnim testom na prikrito krvavitev je prvič opravilo kolonoskopijo. Odkritih je bilo sedem primerov raka debelega črevesa in danke ter 200 napredovalih adenomov, ki predstavljajo veliko nevarnost za razvoj raka debelega črevesa in danke.

V primerjavi s Slovenijo je bilo na Gorenjskem odkritih manj rakavih sprememb in več napredovalih adenomov (podatki iz 26. jan. 2015). Večina rakov je bila odkrita v zgodnjem stadiju bolezni, ko dodatno onkološko zdravljenje ni bilo potrebno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.