Šport
86 ogledov

V Rogličevi ekipi zahtevajo opravičilo

Primož Roglić Giro d'Italia 2016 uvodni kronometer EPA
Nizozemska kolesarska ekipa LottoNL-Jumbo, katere član je Primož Roglič, se je odzvala na obtožbe francoske televizije Stade 2, ki je za mehanski doping obtožila Rogliča. Ekipa obtožbe zanika in zahteva opravičilo.

Primož Roglič naj bi si po trditvah Francozov na prepovedan način, z motorjem v kolesu, pomagal že na dirki Strade Bianche, nato pa tudi med zmagovito vožnjo devete etape italijanske pentlje. Stade 2 je v dokumentarnem filmu zatrjevala, da so s pomočjo termalne kamere v Rogličevem kolesu videli elektromotor, sumljiva pa jim je bila zamenjava kolesa pred deveto etapo Gira, ki jo je 26-letni Zasavec dobil. Vse obtožbe je LottoNL-Jumbo zavrnil.

"Na dirki Strade Bianche je imel Primož Roglič zadnje kolo iz nevtralnega servisa in ne iz naše ekipe," je dejal direktor LottaNL-Jumba Richard Plugge.

Roglič je na dirki predrl pnevmatiko, ob njem se je ustavil nevtralni servisni avtomobil organizatorja in mu zamenjal kolo. Nekaj trenutkov kasneje je športni direktor ekipe Jan Boven pripeljal mimo njega, kar je razvidno na omenjeni sporni fotografiji. Roglič se je skupini pridružil, a na naslednjem makadamskem odseku odpadel. Za zmagovalcem je zaostal 25 minut, piše v sporočilu za javnost Zasavčeve ekipe.

Roglič je svojo moč pokazal na uvodnem kronometru Gira d'Italia. Za manj kot sekundo je izgubil proti specialistu Tomu Dumoulinu. Mednarodna kolesarska zveza je testirala njegovo kolo za mehanski doping in ga premerila, če ustreza vsem kriterijem. Odgovorni so to potrdili. V deveti etapi se je Roglič maščeval na 40-kilometrski vožnji na čas po Chiantiju. Po zmagi, imel je tudi srečo z vremenom, je Roglič povedal, da je vozil z rezervnim kolesom.

"Tik pred začetkom kronometra so mu pregledali kolo na podlagi prej omenjenih pravil o velikosti in dolžini kolesa. Čeprav je šlo za enako kolo z enakimi dimenzijami kot na prologu, je Uci tokrat dejal, da ni po pravilih," razlaga Plugge. Zato je Roglič od športnega direktorja Addyja Engelsa, ki je stal 150 metrov stran, dobil rezervno kolo. To je bilo enake dolžine kot prvo in tega je Uci odobril.

Plugge še pravi, da se opisana težava ni pojavila prvič. "Številni kolesarji v kronometrih imajo enake probleme, kronometrsko kolo zavrnejo zaradi dimenzij. Združenje profesionalnih kolesarskih ekip AIGCP je v pogovorih z Ucijem glede merilnih metod."

"Ekipa LottoNL-Jumbo obžaluje te resne obtožbe. Ekipa zahteva popravek in opravičilo celotnemu LottuNL-Jumbu ter Primožu Rogliču," so zaključili pri nizozemski ekipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.