Slovenija
91 ogledov

V Siriji umrl Slovenec Martin Gruden

YPG borci EPA/STR
V okolici sirskega mesta Manbidž je umrl Martin Gruden, ki se je boril na strani kurdske milice YPG.

Kurdska milica YPG je prek socialnih omrežjih sporočila, da sta v ofenzivi na sirsko mesto Manbidž, ki je trenutno je v rokah skrajne sunitske milice Islamska država, umrla Slovenec Martin Gruden in Britanec Deana Carla Evansa. Grudnovo borčevsko ime je bilo Rodî Çekdar. 

Gruden naj bi bil po navedbah kurdskih virov ubit 27. julij. Kot dodaja kurdska agencija ANF News, sta se oba borca pridružila revoluciji, da bi pomagala "pisati zgodovino kurdskega ljudstva". Oba naj bi se neustrašno borila v prvih bojnih vrstah in žrtvovala za zatirane v regiji.

Novinar in poznavalec milice YPG Mutlu Civiroglu je za TV Slovenija navedel, da je bil po njegovih informacijah Gruden član kurdske milice že vsaj od začetka leta. Civiroglu pa je še poudaril, da Gruden ni edini slovenski borec v Siriji. Sam meni, da jih je več.

Poleg smrti Grudna je milica YPG sporočila, da je v okolici Manbidža umrl tudi Britanec Evans. Njegovo smrt je za The Telegraph potrdil tudi njegov oče John Evans, ki je povedal, da so ga imeli radi in ga bodo pogrešali. Zahvalil se je tudi vsem, ki družini izrekajo sožalje. "Zelo ponosen bi bil in vse bi obravnaval kot svoje brate in sestre," je še povedal John Evans o svojem sinu.

Bitka med kurdskimi silami in skrajneži Islamske države za strateško pomembno mesto Manbidž blizu sirsko-turške meje poteka že skoraj dva meseca. Pomoč pri ofenzivi Sirskih demokratskih sil (SDF), ki jih sestavljajo pripadniki YPG in arabski borci, nudijo tudi zračne sile koalicije voljnih. Po poročanju Reutersa so v nedeljo kurdske sile sporočile, da nadzirajo že tri četrtine mesta.

Manbidž velja za pomembno strateško točko, saj povezuje "prestolnico" samooklicane Islamske države Raka s Turčijo.

 

Komentarjev 23
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:11 03.avgust 2016.

    Lahko samo z veliko napišem - ENA OGROMNA BUDALA! Le kaj je počel tam dol? Domovine zagotovo ni branil! Najbrž je bil plačanec in je pokasiral svojo kroglo! Boli me đorđ za nega, tako se je pač sam odločil!

  • Žurnalček 19:15 03.avgust 2016.

    Jaz se NIKOLI ni teorije , ne bom boril na strani NATA , NIKOLI , rajši grem pred zid , kot pa da bi mi vsilili orožje za boj proti Rusom. Tako kot sem JNA fuknil puško po luft 1989 ...prikaži več l na vojaških vajah , pa ne v SLO ampak dol . Danes pa vem , da sem takrat moral postreliti čim več starešin okoli sebe s tem avtomatom , ne pa se umakniti !

  • jozicamurn 18:02 03.avgust 2016.

    Poslušaj, mogoče pa se ni želel boriti za "NATO", si kdaj pomislil na to? Če bi bilo za Slovenijo, slovenska vojska brez NATO teroristov in detemorcev ter ekspanzionistov, bi bilo drugače. Malo premisli bukselj. Noben se ne bo boril za ...prikaži več interese elitističnih pro-američanov retardiranih.