Slovenija
48 ogledov

V vrtcu Šmarje pri Jelšah našli prisluškovalno napravo

Vrtec Livada Vrtec Šmarje pri Jelšah
V enoti Livada vrtca Šmarje pri Jelšah je ena od vzgojiteljic našla prisluškovalno napravo. Primer preiskuje specializirano državno tožilstvo. Prisluškovalno napravo naj bi nastavil eden od staršev, po poročanju portala kozjansko.info naj bi šlo za policista. Grozi mu do pet let zapora.

Pomočnica vzgojiteljice je v vreči za igrače našla sumljiv predmet, za katerega se je izkazalo, da je prisluškovalna naprava.  Skrita je bila za kartonskim robom izpraznjene darilne vrečke v kateri je otrok v vrtec prinesel igračke. V vrtcu so o najdbi nemudoma obvestili policijo. 

Dedek in oče sta se zaposlenim opravičila

Kot poroča portal, naj bi napravo nastavil bodisi oče, ki je policist, bodisi stari oče otroka. Krivdo za dejanje je sicer prevzel dedek.

"O najdbi sumljive naprave, smo takoj obvestili PP Šmarje pri Jelšah, ki vodi nadaljnji postopek. Seznanili smo vse zaposlene z dogodkom, oče in dedek otroka sta se vsem zaposlenim opravičila," pojasnjuje ravnateljica vrtca Šmarje pri Jelšah Jelka Kitak. Koliko časa naj bi trajalo prisluškovanje, v vrtcu ne vedo. Dedek je pojasnil, da je bila ideja o prisluškovalni napravi njegova ter, da se zaveda, da je v preveliki skrbi za otroka naredil veliko neumnost.

Vnučka je bila objokana

Dedek naj bi prisluškovalno napravo nastavil zaradi skrbi za vnučko, katero naj bi po njegovih besedah v vrtcu večkrat prevzel objokano in z rdečimi očmi, za kar pa pri odgovornih naj ne bi dobil zadovoljivega pojasnila, poroča portal.

Kot pravi ravnateljica, starši dvomov vzgojiteljici niso nikoli izrazili, deklica pa je bila v skupini živahna in sproščena. Oče je ravnateljici sicer povedal, da je enkrat pred vrati igralnice slišal jok in je pomislil, da joče ravno njegova deklica. Ko je to povedal doma, so se odločili, da preverijo. "Dejanje je tako zgolj plod velike domišljije in pretirane sumičavosti, nezaupanja in pretirane zaščite staršev. Dogodek nas je presenetil in pretresel hkrati. Starši se lahko kadarkoli obrnejo na vzgojiteljico, vodjo enote ali ravnateljico če imajo kakršnekoli občutke, da se ne dogaja po pričakovanjih," pravi ravnateljica.

A smo zblazneli?

"Ali smo v Sloveniji zblazneli?" je nad dogodkom ogorčena predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž. "Zamisel, da predšolskega otroka opremiš s prisluškovalno napravo je prekoračitev vseh pooblastil skrbi dedka in starševske skrbi."

Bratuževa poudarja, da v vrtcih obstajajo številne poti preko katerih lahko starši izrazijo vse skrbi, tudi kadar nimajo nobenega dokaza. "Skrb je potrebno javno izraziti, najprej s pogovori z vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice, ki bosta po tem zagotovo drugače pozorni na otroka. Če starši še nimajo odgovorov, je naslednji korak pogovor s svetovalno delavko, vodjo enote in na koncu še z ravnateljico vrtca," pravi Bratuževa.

Nepreiskane javne objave povzročajo skrb pri starših

Bratuževa obžaluje, da se starši najprej ne odločijo za te poti komunikacije, predvsem pa, da so prihaja do tega, da so zaposleni v vzgojnoizobraževalnih zavodih obsojeni preden jim je sploh kaj dokazano. To se je izkazalo tudi v primeru domnevnega nasilnega ravnanja vzgojiteljice v vrtcu v  Slovenski Bistrici.

"Zelo dobro moramo razmisliti, kaj dajemo v javnost, saj na ta način v srcih tisočih ustvarjamo dilemo, kaj pa če se res mojim otrokom ne ravna lepo," pravi Bratuževa, ki poudarja tudi, da mora biti v vrtcu toleranca do nasilja ničelna ter, da je potrebno vse sume glede nasilna preiskati zelo odgovorno. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • Adrijana Zver 09:31 29.oktober 2016.

    tisti ki ne zaupa lahko ima še zmeraj privat varstvo

  • Avatar Leon
    Leon 09:54 28.oktober 2016.

    http://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/policist-v-vrtcu-podtaknil-prisluskovalno-napravo

  • milek 07:14 28.oktober 2016.

    Šmarje pri Jelšah je prepojeno s šmarnco in zato so glave ljudi tam bolj prazne.