Šport
10 ogledov

V zadnji sekundi do točke

rokomet Slovenija Švedska
1/15
Saša Despot
Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Celju gostili Švede, po uspešno izvedeni sedemmetrovki Dragana Gajića pa so prišli do točke. Tekma se je končala z 28:28 (13:16).

Slovenski rokometaši so slabo odprli drugi dvoboj s Švedi in se hitro znašli v zaostanku z 0:4. Sledili so štirje zaporedni zadetki izbrancev Borisa Denića, vendar so se nato gostje znova odlepili in v prvem polčasu brez večjih težav zadrževali prednost.

V drugem polčasu so Slovenci spremenili obrambo in počasi začeli loviti tekmeca. Ob razpoloženem Matevžu Skoku, ki je branil v drugem delu igre, so izenačili na 23:23, nato pa so prvič in edinkrat na tekmi tudi povedli, ko je Luka Žvižej v 47. minuti zadel za 24:23. Sledilo je znova nekaj izgubljenih žog v napadu, Švedska pa je znova bila korak pred domačini. V zadnjo minuto so gostje vstopili z zadetkom prednosti, za nameček pa so imeli tudi žogo. A nato so bili neaktivni v napadi, sodnika pa sta jim odvzela žogo. Slovenci so krenili po izenačenje, v zadnjih sekundah pa dobili tudi sedemmetrovko. To je zanesljivo izkoristil Dragan Gajić, ki je zadel za končnih 28:28 in poskrbel za pomembno točko. Z njo so si Slovenci na stežaj odprli vrata na poti do sklepnega turnirja stare celine, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu.

Pred slovensko izbrano vrsto sta še dve tekmi: s Slovaki se bodo pomerili v Prešovu (10. junija), z Latvijci pa v Velenju (13. junija). Švedi so na štirih tekmah zbrali sedem točk, Slovenci pet, Latvijci jih imajo štiri, Slovaki pa so brez njih. Na EP se bosta uvrstili prvo in drugouvrščena izbrana vrsta iz skupine 3.

Izjave po tekmi:

Matej Gaber, reprezentant Slovenije: "Na prvi tekmi na Švedskem se enostavno nismo mogli sestaviti, nič nam ni šlo od rok. Po vrnitvi v domovino smo naredili dva vrhunska treninga, naš trud pa je bil poplačan. Prikazali smo bojevito in srčno predstavo. Škoda, da smo na tej tekmi zapravili preveč 'zicerjev', če bi enega od teh realizirali, potem bi morda tudi zmagali. Glede na vse dogajanje pa moramo biti zadovoljni tudi z osvojeno točko."

Miha Žvižej, reprezentant Slovenije: "Pokazali smo, da še znamo igrati, ne glede na to, da sta bili v tem ciklusu tekma in pol pod našo ravnijo. V Celju smo nekatere elemente igre v primerjavi s sredino tekmo na Švedskem dvignili na višjo stopnjo, sploh to velja za drugi polčas. Imeli smo nekaj priložnosti za zmago, a jih nismo izkoristili, na koncu pa z zlato roko Dragana Gajića osvojili točko proti kakovostnim Švedom. Ta točka nam bo še zelo koristila."

Luka Žvižej, reprezentant Slovenije: "Prvi polčas je bil slab in glavni razlog, da nismo zmagali. V drugi polovici tekme smo nekoliko spremenili obrambo, ki jo doslej še nikoli nismo postavili na tekmi in ujeli Švede. V drugem polčasu smo imeli nekaj priložnosti za vodstvo, ne glede na vse pa dokazali, da imamo kakovost in da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Do konca kvalifikacij nas čakata še dve tekmi, računam na dve zmagi in uvrstitev na evropsko prvenstvo."

Izida, skupina 3, 4. krog:

Slovaška : Latvija 22:23 (16:10)

Slovenija : Švedska 28:28 (13:16)

Lestvica:
1. Švedska  7
2. Slovenija  5
3. Latvija  4
4. Slovaška  0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.