Šport > Nogomet
10 ogledov

Hat-trick Messija skoraj premalo za Barço na Mestalli

Iker Casillas Real Madrid Betis La Liga
1/29
EPA
Real Madrid je doma na prvi nedeljski tekmi gladko ugnal Athletic Bilbao (3:1). Atlético s prvim golom Davida Ville prek Real Sociedada (2:1). Barcelona trpela v Valencii (3:2).

Povratniku med elito Villarrealu našega Bojana Jokića, ki sicer še vedno okreva po poškodbi, se je po zmagi na "jutranji" tekmi proti Athleticu iz Bilbaa na vrhu lestvice pridružil Real Madrid. Obračun na stadionu Santiago Bernabéu se je začel že ob 12. uri.

Baski so, tako kot Real, v prvih dveh kolih osvojili maksimalnih šest točk. Trener domačih Carlo Ancelotti je med vratnici spet postavil Diega Lópeza, Iker Casillas je obsedel na klopi, tako kot tudi Mesut Özil.

Isco v prvem delu odločil tekmo ...

V uvodnih minutah smo videli zelo zaspano predstavo obeh ekip, kar pa glede na zgodnjo uro za španske razmere morda niti ni bilo presenetljivo. Prvo večjo priložnost je v 16. minuti zapravil Ángel di María, ki je sam stekel proti gostujočemu vratarju Iagu Herrerínu po lepi podaji Samija Khedire, toda Argentinčev poskus loba je bil preslab. V 22. minuti je prosti strel z ugodnega položaja izvajal Cristiano Ronaldo, Portugalec je zadel živi zid.

Real se je nato vendarle prebudil in Cristiano je le dve minuti kasneje s strelom na prvo vratnico skoraj presenetil Herrerína. Po sledečem kotu Di Maríe je dobro skočil Sergio Ramos, z glavo nameril proti drugi vratnici, tam pa je Pepe malce zamudil. V 26. minuti pa so Madridčani le povedli. Karim Benzema je dvignil žogo čez obrambo Athletica, Isco je pravočasno vtekel, si mirno ustavil žogo in premagal Herrerína s strelom po tleh. V 30. minuti so prvič resneje zapretili tudi Baski, prosti strel Beñata z roba kazenskega prostora je zletel malce mimo vrat.

... nato dodal še en zadetek

Do konca polčasa je enkrat z glavo meril še Cristiano, udarec Benzemaja z bližine pa je pravočasno blokirala obrambo gostov. Na drugi strani je Athletic še enkrat zapretil po kotu, a do izdelanega strela ni prišel. Prav v zadnjih trenutkih polčasa pa je Real dobil še en prosti strel, izvajal ga je Isco, z desne poslal odličen predložek, Baski pa so pozabili na Ronalda, ki je z glavo rutinirano zabil (2:0).

Na začetku drugega polčasa je do lepe priložnosti po krasnem prodoru prišel Ronaldo, streljal je z roba kazenskega prostora, ko bi lahko oddal do Di Maríe, a ni uspel presenetiti Herrerína. Na drugi strani je Andoni Iraola po podaji Aritza Aduriza meril preveč po sredini vrat. Po zatišju sredi polčasa je bilo srečanje dokončno odločeno v 72. minuti. Benzema si je zaustavil žogo v kazenskem prostoru s hrbtom proti golu, našel Isca, slednji pa je ob pomoči odboja od gostujočega branilca zadel še drugič na tekmi in zadetku in asistenci dodal še drugo žogo v mreži.

Benzema izžvižgan

Pet minut kasneje bi Cristiano lahko povišal na 4:0, a Herrerín je bil dobro postavljen na prvi vratnici. Le nekaj sekund zatem je Isco spet odigral lucidno podajo do rezervista Jeséja, ki pa je okroglo usnje poslal mimo gola. Kazen za zgrešene priložnosti je sledila v 80. minuti, ko je Ibai Gómez nadgradil akcijo po desni in podajo Óscarja de Marcosa spremenil v zadetek. Do konca tekme nismo več videli lepših priložnosti in ostalo je pri tretji zmagi Reala v novi sezoni.

Zmago belega baleta so zaznamovali tudi žvižgi napadalcu Benzemaju, ki ga je slabih 20 minut pred koncem na navdušenje gledalcev zamenjal mladi Realov šolarček Jesé Rodríguez. Nekaj ostrih besed alžirskemu Francozu, ki ga je v svojem triletnem mandatu večinoma neuspešno priganjal že José Mourinho, je po tekmi namenil tudi trener Ancelotti (glej zgoraj).

Noro v Valencii: Barça komaj odnesla celo kožo

Brez Xavija Hernándeza, ki je po odločitvi trenerja Gerarda Martina dobil tekmo počitka, je Barcelona navdušujoče prevzela vajeti igre v svoje noge pri Valencii. Brazilski virtuoz Neymar in Lionel Messi sta po superpokalnem debiju prvič skupaj začela tudi ligaško tekmo, oba pa sta bila od začetka nerešljivi uganki za netopirje.

Brazilec, ki še čaka na svoj ligaški prvenec, je v deseti minuti pobegnil obrambi Valencie in prišel pred vratarja Diega Alvesa, toda predolgo okleval in padel, že v naslednjem napadu pa je po skorajda identični akciji celo zatresel mrežo, a so mu sodniki zadetek neupravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja.

Bum-bum in hat-trick

Toda porozni obrambi domačih je že nekaj sekund kasneje pobegnil tudi Lionel Messi, ki mu po srečnem preigravanju vratarja ni bilo težko zatresti prazne mreže, čeprav je tudi on skorajda predolgo okleval. Katalonci so še naprej povsem prevladovali, od daleč sta nevarno poskusila tudi Andrés Iniesta in Cesc Fàbregas, a neuspešno.

Prebudili so se končno tudi domači, Dorlan Pabón je ušel obrambi Barçe in se znašel sam pred Valdésom, ki pa ga je vedno boljši katalonski čuvaj mreže ustavil s fantastičnim posredovanjem. In kot bi mignil je že bilo 0:2 – nezbrani netopirji so izgubili žogo v "smrtonosni coni", Messi je stekel proti vratom in z desnico zadel. Že naslednja akcija je prinesla Argentinčev hat-trick, za katerega je po akciji Fàbregasa podal Neymar in vpisal svojo prvo asistenco.

Silovit povratek Valencie

Da so imeli nekaj veselja tudi domači navijači, je z enim zadnjih strelov polčasa poskrbel Helder Postiga, ki je s fantastičnimi "polškarjicami" premagal Valdésa, Valencia pa je imela na drugi strani nato takoj še veliko sreče, da je strel Pedra Rodrígueza zletel za las mimo vratnice. Podobno blizu je bil tudi Éver Banega, za infarkten zaključek polčasa pa je po podaji iz kota z novim zadetkom (tokrat z glavo) poskrbel Postiga

Tudi v drugem polčasu so domači junaki še naprej jezdili na valu optimizma, ki je nenadoma zajel prej že dodobra poklapano Mestallo. Messi bi jo lahko v 57. minuti verjetno dokončno utišal, a je njegov strel pod prečko dobro ubranil Alves. Veliko priložnost je sam pred vrati v 64. minuti zapravil tudi Pedro, ki je po predložku s strani slabo streljal z glavo.

Nore priložnosti Barçe neizkoriščene

Stadion je znova poskočil v 70. minuti, ko so vsi malce optimistično zahtevali najstrožjo kazen po strelu Javija Fuega, ki je iz neposredne bližine zadel Fàbregasa v zgornji del roke. Messi je imel v 83. in 84. minuti na nogi odločilni zadetek (prvič je zares izvrstno kombiniral tudi z Neymarjem), toda obakrat pred Alvesom meril nenatančno, Jonas pa je po obrambi Valdésa s konicami prstov z roba kazenskega prostora zadel vratnico.

Nogometaši Barcelone so do konca tekmovali, kdo je pripravljen zapraviti lepšo priložnost – Alves je po strelih Cristiana Tella, Jordija Albe in Messija vpisal kar trojno obrambo. V zadnjem napadu, kjer je imela Valencia na voljo prosti strel, je moral zmago s prisebno obrambo po strelu z glavo rešiti še Valdés.

Villa odprl račun, Courtois rešil tri točke

David Villa je s prvim ligaškim golom za Atlético Madrid poskrbel za vodstvo na derbiju pri Real Sociedadu, nato pa še pripravil zadetek Kokeju za 2:0 v 57. minuti, a je Atlético po znižanju Xabija Prieta trpel vse do zadnjih sekund.

Na obračunu dveh udeležencev letošnje Lige prvakov je zmago španskim pokalnim prvakom ubranil izjemni belgijski vratar Thibaut Courtois, ki je s fantastičnim refleksnim posredovanjem ustavil gotov zadetek Estebána Granera v zadnjih minutah.

Španska liga, 3. kolo:

Almería : Elche 2:2 (2:1)
Soriano (11), Verza (45/11m); Albacar (32/11m), Boakye (90)
RK: Dubarbier (67/Almería)

Rayo Vallecano : Levante 1:2 (0:1)
Larrievey (79); Garcia (26), Ivanschitz (90)
RK: Bangoura (60/Rayo)

Celta Vigo : Granada 1:1 (1:0)
Rafinha (29); Piti (62)

Real Valladolid : Getafe 1:0 (0:0)
Valiente (47)

Osasuna : Villarreal 0:3 (0:2)
Perbet (23), Aquino (30), Uche (75)
Jokića (Villarreal) ni bilo v postavi.

Real Madrid : Athletic Bilbao 3:1 (2:0)
Isco (26, 72), Ronaldo (45); Gómez (80)

Espanyol : Real Betis 0:0

Real Sociedad : Atlético Madrid 1:2 (0:1)
Prieto (68); Villa (27), Koke (57)

Valencia : Barcelona 2:3 (2:3)
Postiga (45, 45); Messi (11, 39, 41)

Sevilla : Málaga 2:2 (1:1)
Gameiro (44, 71); Morales (40), Santa Cruz (68)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.