Slovenija
60 ogledov

Varovanje Janše podaljšano

Janša varnostnik Žurnal24 main
Varčevalni ukrepi bodo vplivali tudi na varovanje predsednikov vlade in države, kljub temu pa se bo status varovane osebe predsednikoma podaljšal za devet mesecev.

Na včerajšnji seji vlade, so sprejeli Uredbo o spremembah Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija. Spremembe pa se nanašajo predvsem na 6., 7. in 8. člen uredbe. Ti določajo varovanje po drugi, tretji in četrti stopnji.

Predsednika po prenehanju funkcije varovana 9 mesecev dlje

S spremembo omenjene Uredbe so izenačili varovanje predsednika države in vlade po mandatu za določen čas, saj so tudi po njunem delovanju možne grožnje predsednikoma. Po do sedaj veljavni uredbi je bil predsednik vlade po prenehanju funkcije varovan še tri mesece po (enaki) drugi stopnji, potem pa pravice do statusa varovane osebe ni imel več. Predsednik države je bil po do sedanji uredbi po prenehanju funkcije varovan še eno leto po (enaki) drugi stopnji. Odslej pa bosta oba predsednika po prenehanju funkcije najprej en mesec varovana po tretji stopnji, nato pa še enajst mesecev po četrti stopnji.

"Bistveno je, da se skrajšuje fizično varovanje predsednika vlade in predsednika republike po poteku funkcije, in sicer na en mesec. Takšna ureditev prinaša tudi znatno zmanjšanje stroškov iz naslova zagotavljanja osebnega varovanja, potrebnih tehničnih sredstev in opreme," je po včerajšnji seji vlade strnil njihov predstavnik za odnose z javnostmi Anže Logar.

"Sprememba uredbe in določitev varovanja po četrti stopnji po prenehanju enomesečnega varovanja tako v ničemer ne posegata v zagotavljanje varnosti varovane osebe, saj je ob visoki stopnji ogroženosti mogoče stopnjevati ukrepe vse do osebnega varovanja in vožnje z varnostnim vozilom," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 18
  • feferon 10:37 23.februar 2013.

    Me niti ne mika, da bi ga sploh od blizu videl, začnem šaltat kanale po tv ko se on pojavi...

  • titty 21:40 22.februar 2013.

    ZAKAJ mu grozijo, to je bilo vprašanje. Razumeš ravno toliko kot tvoj veliki vodja, to je NIČ. Ponovimo od začetka, morda bo zdaj bolje. ZAKAJ mu grozijo in ne KAJ IN KJE mu grozijo? Bo šlo zdaj?

  • revček 18:36 22.februar 2013.

    Če bi bil jaz jj bi si že sam kaj naredu ker v taki koži pa res ne bi mogu bit