Slovenija
71 ogledov

Varuška za 2000 evrov na mesec

Varuška in otrok Profimedias
Oglas za delo varuške je izmišljen. Lahko bi bil resničen in bi vas vabil v trgovino z ljudmi.

Na različnih slovenskih spletnih straneh se je pojavil mamljiv oglas za delo varuške s plačilom 2000 evrov ali več na mesec. "Naša družina išče osebo, ki bi lahko z nami odpotovala na nekajmesečno potovanje na Poljsko in nudila varstvo petletnega fantka," je zapisano v oglasu. "Z možem bova poslovno zelo zaposlena, zato želiva najti zanesljivo osebo, ki bi v najini odsotnosti poskrbela tudi za gospodinjstvo in urejen dom (občasno kuhanje, pranje, čiščenje). Za nastanitev in hrano bi bilo poskrbljeno. Pošteno plačilo 2000 € ali več, saj so možni bonusi. Prosiva Vas, da se čim prej javite na e-naslov: druzina.sever.15@gmail.com."

Izmišljen oglas

Oglas je dejansko izmišljen, ponudba za delo je nastala v okviru projekta skupine sedmih socialnih pedagoginj "Preberi dvakrat"!, katerega namen je ozaveščanje iskalk in iskalcev zaposlitve o problematiki trgovanja z ljudmi. "Oglas za delo varuške smo sestavile na osnovi oglasa, ki je bil objavljen v decembru 2014 na slovenskih spletnih straneh in pri katerem obstaja utemeljen sum poskusa novačenja žrtev trgovanja z ljudmi (omenjeni primer je trenutno predmet kriminalistične preiskave)," so zapisale v odgovoru osebam, ki so se prijavile na oglas. "Objavile smo ga s ciljem pridobitve vpogleda v odzive ljudi."

Velik odziv

Odziv na oglas je sodeč na odgovor presenetljivo velik. Študentke so ugotovile, da elektronska sporočila pogosto vsebujejo osebne podatke, življenjepise in celo osebne fotografije, na katerih so otroci. "Vse naštete informacije lahko vodijo v veliko nevarnost, če se znajdejo v nepravih rokah – v rokah trgovcev z ljudmi," opozarjajo. "Glede na trenutno ekonomsko krizo, ki povečuje socialno ranljivost in izključenost oseb, je nevarnost toliko večja, saj kriminalne združbe vedo slednje dobro izkoristiti in s privlačnimi ponudbami privabiti vsakogar."

Če ste v dvomih, se obrnite na Ključ

Svetujejo, da ste pri odzivanju na tovrstne ponudbe pazljivi. Elektronski naslov, ki ga ponuja namišljeni delodajalec, je precej splošen in ne izda nobenih osebnih podatkov o potencialnem delodajalcu. Preverite ga lahko preko spletnih brskalnikov, preden posredujete osebne podatke, se lahko pozanimate, ali je delo še aktualno, če ocenite, da je ponudba sumljiva, lahko oglas posredujete policiji ali Društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi. Na spletni strani nevladne organizacije si lahko pomagate z napotki ali pa jih pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 17 22 oz. pišete na info@drustvo-kljuc.si ter se posvetujete strokovnjaki.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 11:45 24.februar 2015.

    Zaposlim cigana, pogoj če mi v enem mesecu nakrade za pet tisoč mu dam 1000 plače.