Slovenija
31 ogledov

Turk in Štrukelj prilivata olje na ogenj

Otroci v vrtcu pri jedi IFP
Šolski minister spreminja standarde mimo sindikatov. Štrukelj zaradi predvidenega posega v plače v 2013 napoveduje splošno stavko in s podpisi poziva Turka k odstopu. Ta pravi: podpisovali tudi sorodniki šolnikov, čeprav za odstop zadostuje en sam podpis.

Šolski minister Žiga Turk se je odzval na pozive Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ), naj zaradi spreminjanja standardov in normativov v predšolski vzgoji na lastno pest odstopi.

Turk pravi, da spoštuje mnenje vsakogar, "torej tudi mnenje tistih, ki so se odločili, da s podpisom podprejo poziv Glavnega odbora SVIZ, naj minister odstopi, ne glede na to, da se je v medijih pojavila informacija, da so pooblaščenci sindikata k podpisu poleg svojih članov pozivali tudi sorodnike, prijatelje in znance, pa tudi, da je SVIZ svoj predlog utemeljil z zavajajočimi in deloma neresničnimi trditvami."

Kot v podtonu komentarja na zbranih 16.183 podpisov za njegov dostop dodaja Turk, ga je za ministra potrdil državni zbor na predlog premiera, za ministrov odstop pa je dovolj en sam podpis - od Turka.

Rožljanje s splošno stavko

SVIZ opozarja, da šolsko ministrstvo spremembo standardov in normativov v predšolski vzgoji po neuspelem poskusu z zakonom za uravnoteženje javnih financ poskuša vpeljati preko zakona o uravnoteženju javnih financ občin, čeprav je ministrstvo predhodno napovedalo, da se bo s sindikatom šolnikov uskladilo. Njihov glavni sindikalist Branimir Štrukelj medtem zaradi predvidenega posega v maso plač v letu 2013 napoveduje splošno stavko. Kot je pojasnil, so vladi dali čas za odgovor na njihovo pisno zahtevo do četrtka, a jim vlada ni odgovorila, zato so napovedali stavko, ki bo trajala "neopredeljivo dolgo". Obenem je ministra za šolstvo pozval k odstopu.

Sviz je, kot omenjeno, zbral več kot 16 tisoč podpisov za Turkov odstop. Štrukelj je ob tem opozoril na strah in pritiske s strani oblasti in političnih strank, ki so spremljali podpisovanje.

Več otrok. Ups, ni bila pomota!

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) je predlog besedila o spremembi standardov in normativov brez dogovora s sindikati posredovalo Ministrstvu za pravosodje in javno upravo, da ga umesti v zakon o uravnoteženju javnih financ. Enkrat je to že poskušalo storiti, a se je po posredovanju Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) izgovorilo, da se je predlog pomotoma znašel v besedilu ter da se namerava s sindikatom še naprej usklajevati.

Državna sekretarka na ministrstvu Mojca Škrinjar danes v pismu sindikatu pojasnjuje, da so predlog ministrstvu za upravo posredovali, ker so bila dosedanja pogajanja neuspešna, da pa je ministrstvo še naprej pripravljeno na dialog in želi "nadaljevati prizadevanja za dogovor s socialnimi partnerji".

Več otrok v skupino

Po predlogu bi delovno obveznost (neposrednega dela z otroki) vzgojiteljev povečali s sedanjih 30 na 32,5 ur tedensko za prvo starostno obdobje in na 35 ur za drugo starostno obdobje. Do 1. septembra 2016 bi občinam začasno omogočili, da povečajo število otrok v oddelkih za 2, tako da bi bilo v oddelku za prvo starostno obdobje največ 14, za drugo starostno obdobje pa največ 24 otrok.

Na področju osnovnega šolstva zadevajo ukrepi predvsem oblikovanje šolskih okolišev tako, da se v naseljih z dvema ali več javnimi osnovnimi šolami oblikuje skupni šolski okoliš, občine pa lahko tudi spremenijo status šole v podružnico, če ima šola manj kot 9 oddelkov, razen če je to edina šola na območju lokalne skupnosti.

Komentarjev 15
  • feferon 12:39 27.november 2012.

    Počasi bo dovolj ena oš v vsaki regiji.Saj Slovenke niso neumne, da bi rojevale otroke, če jim ne moreš nič dat in sploh nimajo nobene prihodnosti. Zato pa kradejo zdaj na veliko, ker vedo, da ne bo noben plačeval socialne za njih.

  • Scott 11:14 27.november 2012.

    mph;kje pa vi živite,da ne veste,da so se tajkuni začeli že pod 50 stotinov(majhen,siv in nič vreden) v Smeltu.?In kje so bili ti vaši štruklji in semolići,ko je delo pod prejšnjo vlado izgubilo na desettisoče delavcev,kje so bili?

  • drejc 12:34 25.november 2012.

    Povsem podpiram predlog ministra glede sprememb normativov, sploh v vrtcih, kjer zaradi bolezni otrok skoraj ni dneva, da ne bi vsaj dva otroka manjkala, tako, da povečanje normativa za dva otroka pomeni, da bi dejansko v povprečju bilo prisotnih toliko, ...prikaži več kot jih je po sedaj veljavnem normativu. Tudi v šoli ne bi bilo čutiti kakšnega prikrajšanja s strani otrok, kakovost se da nadomestiti s kvalitetnim programom. Prihranek na račun normativov ob tolikšnem številu zaposlenih pa bi bil precejšen. Če se je lahko na drugih področjih zmanjšalo število JU brez večje škode, se lahko tudi v vzgoji in izobraževanju.