Slovenija
143 ogledov

Vesna Györkös Žnidar: "Varnost je prva prioriteta Slovenije"

Vesna Györkös Žnidar EPA/Gyorgy Varga HUNGARY OUT
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je pred zasedanjem notranjih ministrov držav članic EU posvečenemu iskanju rešitev begunske krize izpostavila, da je "varnost prva prioriteta Slovenije" in da Slovenija pri soočanju z migracijsko krizo ukrepa, kot je treba.

"Bilo je jasno povedano, da politika čim hitrejšega prehoda čez ozemlja držav ni dovoljena in ni sprejemljiva. Treba je sodelovati v smeri, da se migracijski tok zmanjša oziroma da je obvladljiv," je ob prihodu na zasedanje ministrica Vesna Györkös Žnidar povzela sklepe sredine konference na Dunaju, na kateri so se dogovorili tudi za strožje kriterije za humanitarni vstop v države.

Slovenija bo po ministričinih besedah dosledno izvajala tudi sklepe vrha unije, ki so bili sprejeti minuli teden in zajemajo poostritev nadzora na meji, omejitev organiziranih prevozov v Slovenijo in radikalno zoženje meril za humanitarni vstop v državo. "Varnost je prva prioriteta Slovenije, ki se lahko zagotavlja le tako, da se migranti preverjajo," je poudarila in dodala, da je Slovenija svoj prispevek k varnosti zgledno opravila.

Zavrnila očitke o nevropskih rešitvah

Očitke, da ukrepi, ki so jih policisti minuli četrtek v Zagrebu sprejeli generalni direktorji policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, niso v skladu z evropskimi rešitvami in pravili, pa je Györkös Žnidarjeva zavrnila. Kvote pri sprejemanju prebežnikov, ki jih je najprej uvedla Avstrija sledile pa so ji ostale države na zahodnobalkanski poti, naj bi bile po navedbah EU v nasprotju z evropskim in mednarodnim pravnim redom.

"Izjava generalnih direktorjev policij je vsekakor komplementarna tako schengenski ureditvi kot sklepom, sprejetim na Evropskem svetu, saj je naravnana v smeri zmanjševanja migracijskega toka oziroma njegovega obvladovanja," je poudarila ministrica.

Komentarjev 7
  • malonaokoli 19:44 25.februar 2016.

    Cerar nam grozi z diktaturo poseljevanja Slovenije z islamsko delovno silo. Ministrica pa jim zagotavlja varnost in evropski standard. Zato je Minister za finance danes si sposodil novo milijardo dolga in prezrl Ustavno fiskalno pravilo za zgornjo mejo obubožane narodne ...prikaži več banke. Vsi pa pričakujejo da bomo Slovenci tiho.

  • Tupamaros 13:51 25.februar 2016.

    Ženska s pogledom mrtve ribe. Pamet je temu primerna. V naši državi se oblast ne zaveda, da bo migrantski tok v obe smeri, Povratni tok ne smemo dovoliti. Vse brez dokumentov in vize zavrniti vse brez izjeme tako na južni ...prikaži več kot severni meji. Tisti zavrnjeni v D in A bodo sskušali dobiti azil pri nas. Ta pogoj so izgubili ker prihajajo iz varnih dežel. EU ne smemo prodati svoje suverenosti. Obnašajmo se podobno Višegrajski skupini,

  • kapibara 13:41 25.februar 2016.

    Katar ima cerkev.. ki je prazna, kajti imajo državni zakon, ki prepoveduje širjenje bilo katere druge vere in je kaznovano s smrtjo.. VSAKA država ima pravico pisat svoje notranje državne zakone.. ??