Slovenija
38 ogledov

Vesoljčka na ogled

Če najdete te kamne, ki ustrezajo opisu, obvestite muzej na naslov meteorit@mrc. Žurnal24 main
V prirodoslovnem muzeju v Ljubljani so predstavili meteorita z Mežakle.

Prvič so najditelji in predstavniki Prirodoslovnega muzeja Slovenije predstavili dva največja kosa meteoroida, ki je 9. aprila letos padel na območje Planskega vrha na Mežakli nad Jesenicami.

Večji kos, ki tehta 996,9 grama, sta po našem poročanju o možnosti padca meteoroida 16. maja dan pozneje odkrila Jože Pretnar in Bojana Krajnc. Drugega, nekoliko lažjega (956,4 grama), pa je 27. avgusta na istem območju odkril Danijel Repe. Gre za enkratno najdbo, saj gre za prvi odkriti meteorit na območju Slovenije po več kot sto letih.

KAJ JE METEORIT?

Gmota. Meteorit je ostanek meteoroida, ki je preživel pot skozi atmosfero in padel na površino Zemlje.

 

Srečni, da je ostal pri nas

Jože Pretnar, najditelj prvega kosa meteorita, je povedal, da je bilo treba kar nekaj potrpljenja od samega odkritja prek evidentiranja do včerajšnje predstavitve.

˝Dogovorjeni smo tudi že z gornjesavskim muzejem in obema občinama, da bomo imeli priložnost te meteorite videti tudi na Jesenicah in v Gorjah.

Ob prvi obletnici padca meteoroida 9. aprila prihodnje leto bomo izdali tudi predstavitveno publikacijo. Kot prvi najditelj sem ponosen predvsem na to, da je meteorit naš, slovenski, in da bo ostal pri nas,˝
je dodal.

Našel po naključju
Danijel Repe, ki je našel drugi večji kos meteorita, pojasnjuje, da ga je našel po naključju: ˝Šel sem si ogledat naravni most na Mežakli, nekaj metrov od poti pa sem našel črn kamen, ki je izstopal; drugi kamni so bili sivi, pa tudi težji je bil od preostalih.

Slišal sem že za najdbo meteoroita, zato sem posumil, da gre za njegov del. Najprej smo si ga ogledali pod povečevalnim steklom, nato pa sem stopil v stik s prirodoslovnim muzejem, kjer so najdbo potrdili in jo poslali na raziskave. Ponosen sem, da sem med tistimi, ki so po 101 letu na Slovenskem našli meteorit.˝

Thomas Grau, raziskovalec meteoritov in bolidov, je dodal, da še vedno obstaja možnost, da je primerkov meteoritov še več, vendar je verjetnost najdbe majhna.

Ogled od jutri naprej
Enkratno najdbo si lahko od jutri ogledate v ljubljanskem Prirodoslovnem muzeju Slovenije na Prešernovi 20, v sklopu razstave Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije.

Poleg meteoritov in ostalih geoloških zanimivosti Slovenije lahko na simulatorju preizkusite tudi moči potresov, ki so mogoči na slovenskem območju. Razstava bo odprta do 9. februarja 2011.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.