Slovenija
22 ogledov

Veter tudi do 90 km/h

Razmere na Vrhniki Bralka Zlata
Močan veter lahko povzroči še dodatno škodo.

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da bo jutri na Štajerskem in v Prekmurju ter v višjih legah Koroške in Notranjske pihal okrepljen jugozahodnik. Ta bo v sunkih presegal hitrost 70 km/h. Krajevno pa lahko predvsem na severozahodu doseže tudi do okoli 90 km/h.

Močan veter pa lahko glede na trenutne razmere povzroči še dodatno škodo. Po besedah meteorologa Andreja Velkavrha bo veter lahko sprva povzročil še dodatna lomljenja požledenelih dreves in konstrukcij. V nadaljevanju pa bo veter premešal hladni zrak in ga ogrel, kar bo ugodno vplivalo na taljenje ledu.

Veter se bo v petek zvečer postopoma polegel. Znova bo začelo pihati v soboto popoldne in v noči na nedeljo, vendar naj takrat ne bi bil več tako močan.

Padavine ves konec tedna

V petek bo na vzhodu pretežno jasno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 900 metri pa rahlo snežilo.

Padavine se bodo v petek zvečer na zahodu krepile in v noči na soboto razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo prehodno še dvignila.

"V soboto dopoldne pa bodo padavine postopno ponehale, občasno se bodo pojavljale le v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Meja sneženja bo med 700 in 1.000 metri nadmorske višine. V nedeljo bo oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v zahodni polovici Slovenije. Ob morju bodo možne posamezne nevihte. Čez dan bodo padavine prehodno ponehale. Popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe," so zapisali na Arsu.

Kraško podzemlje zasičeno

Kraško podzemlje je že zdaj, zlasti na območju Pivškega, prepojeno z vodo. Gladina visoke kraške podzemne vode še pa se bo zaradi dodatnih padavin in taljenja snega še dodatno dvigovala.

Hidrološko opozorilo | Avtor: Arso Arso
"V prihodnjih dneh pričakujemo taljenje in padavine, zlasti s petka na soboto in sobote na nedeljo na tem območju lahko pade med 30 in 40 litri dežja na kvadratni meter, hkrati se bosta talila še sneg in žled. To bo povzročilo dodatni dvig kraške podzemne vode, zlasti na območju zgornje Pivke okoli vasi, ki so bile že sedaj prizadete: Bač, Koritnice, Knežak in proti Pivki – že ojezerjena kraška presihajoča jezera se bodo še razširila. Pa tudi na drugi strani Javornikov: v Loški dolini, na cerkniškem in planinskem polju se bodo ojezerjene površine še povečevale. Zlasti prihodnji teden lahko pričakujemo še nadaljnjo količino padavin s torka na sredo. Voda bo tam zastajala dlje časa," je za zurnal24.si pojasnil hidrolog Janez Polajnar

Po njegovih besedah je sedanja količina padavin na tem območju je na nekaterih mestih primerljiva s  količino padavin leta 2000, ko smo na tem območju beležili zelo visoke, ponekod tudi rekordne  vrednosti vodostajev, predvsem na Cerkniškem jezeru.

"Težave bodo zlasti na območju zgornje Pivke – to bo eden večjih dogodkov v zadnjih letih s stališča ojezeritev. Na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju bo gladina visoka, morda ne ekstremno, ampak vendarle visoka. Najverjetneje se bodo obnovile tudi poplavljene površine v Loški dolini, ki so bile poplavljene že pred 14 dnevi," je še dodal Polajnar. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.