Slovenija
30 ogledov

Virant pokazal račune: "Sem anomalija"

Letalo Adrie Airways Shutterstock
Domnevno sporne letalske vozovnice za različne veljake bo preverjala Komisija za preprečevanje korupcije. Gregor Virant, ki je eden glavnih domnevnih grešnikov v skoraj zastojnskem letenju nad oblaki, je pokazal karte, ki da dokazujejo, da je zanje plačal precej več, kot mu očitajo.

Adria Airways bo vse podatke in dokumente o prodaji letalskih vozovnic po znižanih cenah v letih 2009, 2010 in 2011 predala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ta bo preverila, ali so bile z izdajo letalskih vozovnic po posebnih pogojih kršene materialne in etične norme, so sporočili iz letalske družbe.

Kot so dodali, je bil tak dogovor sprejet na skupno pobudo vodstva Adrie Airways in Komisije za preprečevanje korupcije. Pri slednji so pojasnili, da se bodo primera lotili glede na to, da je Adria Airways družba v večinski državni lasti, in glede na to, da je sprejemanje daril za funkcionarje regulirano in omejeno področje, ki ga nadzoruje KPK.

Virant: "Marsikomu sem se zameril"

Časnik Dnevnik je v minulih dneh poročal, da naj bi ceneje ali celo brezplačno tudi na zasebne poti leteli tudi politiki, poslovneži in drugi pomembneži, med drugim aktualni minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Ta je to zanikal že v četrtek, danes pa je medijem tudi pokazal dokazila o plačilu nekaterih kart, kolikor jih je po njegovih besedah našel, ki pričajo o tem, da je za karte plačal več, kot so prikazovali seznami, ki jih je danes objavil Dnevnik.

"Zdi se mi, da gre za neko manipulacijo," je dejal Virant in dodal, da so mogoče objavljeni podatki prikazani kot del cene, ki se plačuje za vozovnico, denimo letališka taksa ali cena prevoza. Kot je zatrdil, je danes tudi zaprosil upravo Adrie, naj mu pošljejo kopije vseh računov za vse vozovnice, ki so bile izstavljene na njegovo ime ali ime njegovih družinskih članov za leta 2009, 2010 in 2011. Vozovnice, o katerih piše Dnevnik, so bile po 150 evrov, le v enem primeru za tri odrasle po 150, za otroka pa 100. V Pariz je šel dvakrat, enkrat samo z ženo in enkrat z otroki, je na novinarski konferenci danes pojasnil Virant.

Na vprašanje, ali je mogoče, da mu želi kdo škodovati, pa je dejal: "Nerad špekuliram, sigurno sem pa marsikomu na politični sceni neke vrste anomalija in trn v peti. V politiki obstajajo ljudi, ki sem se jim hudo zameril," je dejal.

V Adrii pritrjujejo: niso vključeni vsi stroški

Začasni predsednik uprave Adria Airways Mark Anžur je po današnji skupščini družbe za medije potrdil Virantove domneve in dejal, da podatki, ki jih je objavil Dnevnik, kažejo plačilo le tako imenovane voznine, medtem ko je ob plačilu za vozovnico treba plačati še druge stroške, kot so dodatek na gorivo in druge letališke takse.

Zato bodo tudi v Adrii Airways še enkrat preverili izdajanje kart pod posebnimi pogoji. Hkrati pa bodo preverili še, kako so v javnost sploh ušle informacije o cenah vozovnic.

Komentarjev 5
  • smito23 08:47 28.april 2013.

    Debilno: za tiste lete, za katere ni plačal nič ali pa je za celo družino komu stisnil 40, 50€ nekomu v žep, pač ne bo "pokazal" računov, ker jih ni.

  • korisnik_5267 07:22 27.april 2013.

    Če delaš na Evropskih projektih ali projektih npr. Svetovne banke, ti vedno vrnejo denar za vozovnico ali pa te vozovnica že prej čaka. Zato je čist neumno, da bi se Virant tja vozil zua 20EUR in blamiral, On v vsakm ...prikaži več primeru ne bi dal za karto nič ker jo te ustanove plačajo. Zato je ta novica politična traparija.

  • Šemefuky 22:03 26.april 2013.

    Da PreVirant si anomalija, ti prašičjeglavec odkar so te speštali na ta šporki svet in ti ga še kar naprej svinjaš.