Slovenija
4342 ogledov

Visoki zneski za dokončanje študija burijo duhove

Slovenija 11.11.2013 Univerza v Ljubljani, stavba s sedezem na Kongresnem trgu 1 Saša Despot
Posameznike brez statusa razburja novica, da Univerza v Ljubljani spreminja pogoje za dokončanje študija. Za oddajo diplomske in magistrske naloge po izgubi statusa bo po novem treba drago plačati. Spremembe so se zgodile, ne da bi obvestili študentsko javnost.

Študentje na ljubljanski univerzi so diplomsko ali magistrsko nalogo zadnja leta oddali in zagovarjali brez dodatnega plačila še dve leti po izgubi statusa, po zadnjih spremembah Univerze v Ljubljani pa dokončanje zaključne naloge že prvi dan po izgubi statusa prinaša vrtoglav račun. Za visokošolski program 506,5 evra, za prvostopenjski bolonjski program 634,3 evra in 952,1 evra za drugostopenjski program.

Na spremembe, o katerih študentje niso bili obveščeni, je v tem tednu študentsko javnost obvestila študentska organizacija Iskra in jih označila za "zasluškarstvo na študentski račun".

Kot nam je pojasnil prorektor Univerze v Ljubljani za področje pedagoškega dela Goran Turk, so spremembe, ki so vzbudile val ogorčenja, posledica spremembe statuta, ki je bil sprejet 27. januarja in velja od 11. februarja letos. Dober teden kasneje je univerza spremenila še cenik za prihodnje leto in še za nekaj evrov povišala obstoječe postavke.

Vse informacije so bile resda javno objavljene - uradni list in spletna stran univerze, a o njih posebej študenti niso bili obveščeni.

Absudrnost neobveščanje in hitenja ...

Šestindvajsetletna Katja, ki ji za dokončanje magistrskega študija na fakulteti za družbene vede (FDV), manjka še zaključna naloga, je ob začetni novici, da bi morala sama poravnati skoraj tisoč evrov, povedala, da se ji zdi to absolutno preveč in da za dokončanje izobraževanja toliko preprosto ni pripravljena odšteti. Še bolj absurdno se ji je zdelo, da jo je prav letos februarja fakulteta povabila na izobraževanje o možnostih dokončanja izobraževanja, kjer novo sprejetih sprememb niso niti omenili.

Kot kažejo ukrepi univerze, so absurdnost hitre menjave predpisov sprevideli tudi na univerzi in naknadno, na dan ko je na spremembe opozorila tudi Iskra, je statutarna komisija univerze sprejela določbo, da zaradi zagotovitve prehodnega obdobja za študente, ki so lansko oziroma bodo letošnje študijsko leto ostali brez statusa, omenjene določbe še ne veljajo, vsaj tako so študentki Katji zagotovili na fakulteti. Na sami univerzi pa so nam zatrdil: "Študenti, ki bodo v študijskem letu 2017/2018 ostali brez statusa študenta, a bodo do konca septembra 2017 oddali zaključne naloge, bodo študij lahko zaključili pod pogoji, ki so veljali ob njihovem vpisu."

Zgodba glede visokih zneskov za dokončanje študija se najverjetneje sicer še ni zaključila ... Na podlagi pobud fakultet in študentov se bo tema v okviru pravilnika o prispevkih in vrednotenju stroškov še obravnavala. O odločitvah Upravnega odbora UL glede morebitnih sprememb pa bodo po besedah sogovornika z univerze fakultete obveščene predvidoma do konca junija 2017.

V Mariboru in Kopru do nekdanjih študentov cenovno bistveno bolj prijazni!

V primerjavi z največjo ljubljansko univerzo sta drugi dve univerzi do svojih nekdanjih študentov zamudnikov, ki so že končali izpite, ne pa tudi zaključne naloge, bistveno bolj prijazni. Univerza v Mariboru za oddajo diplomske ali magistrske naloge posameznikom brez statusa v skladu z obstoječim cenikom zaračunajo enotnih 78,3 evra.

Univerza na Primorskem študentom eno leto po izgubi statusa omogoča brezplačno končanje, nato pa se zaračuna, in sicer do 234 evrov za pripravo in zagovor diplomskega dela in 409,5 evra magistrskega dela.

Na vseh univerzah morajo posamezniki brez statusa za opravljanje izpitov plačati.

barbara.erze@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • kapibara 11:46 28.maj 2017.

    NE ne vzet.Dat jim 10 jurjev na let.

  • jozicamurn 15:40 26.maj 2017.

    Najbolje, da jim kar življenje in mladost vzamemo po tvoje.

  • LukaMB 13:22 26.maj 2017.

    Šolanje bi moralo biti zastonj, tako kot na Finskem. Če ne drugega bi zastonj moralo biti 3x polaganje izpita (četrtič in več naj se plača), obvezne vaje ne bi smele biti plačljive in kasneje tudi prvo polaganje diplomskega dela ne ...prikaži več bi smelo biti plačljivo, če so se študentje redno vpisali na izbrano fakulteto in izpolnili pogoje vpisa ter prišli do konca. Pri nas kradejo vsepovprek! Študentje pa ne morejo delati ob obveznostih in obveznih vajah na fakulteti, saj bi jih to psihično in fizično ubilo, denar pa rabijo za preživetje. Prisilijo te, da se posvetiš samo faksu in obveznostim, medtem ko pa jih briga kako boš preživel in kakšno je tvoje finančno stanje, kjer si primoran delati ob faksu in seveda kdaj popustiš in ne opraviš v določenem roku. Bogate ne skrbi za reveže.