Vizita za živali
1034 ogledov

Išče se ta redka vrsta raka

Rak koščenec ali primorski koščak Nejc Udovič (Ribiška družina Bistrica)
Javni zavod Park Škocjanske jame obiskovalce naproša za pomoč pri popisovanju ogrožene vrste.

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija (PŠJ) v okviru projekta ENGREEN, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A ITALIJA-SLOVENIJA 2014-2020, izvaja popis potočnega raka primorski koščak oz. koščenec (Austropotamobius pallipes) v porečju reke Reke. Hkrati raziskujejo tudi prisotnost glive Aphanomyces astaci, ki povzroča bolezen, imenovano račja kuga in ima za posledico pogine potočnih rakov. Ta ogroženi rak deseteronožec je sicer v celoti rjave barve in v dolžino doseže do enajst centimetrov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by bp (@pecho05)

Iz tega razloga naprošajo vse, ki bi morebiti našli poginulega potočnega raka v naravi, da jih o najdbi obvestijo na mail: renata.rozman@psj.gov.si ali na telefon 05 70 82 126 in na ta način pomagajo pri zbiranju vzorcev na terenu. Mrtvega potočnega raka lahko, dokler ga ne prevzamejo, v plastični vrečki shranite v hladilniku, še dodajajo pri zavodu.

Astronavti jama kras Esa intervju Slovenija "Najbolj grozljivo je, da so to nepovratne zgodbe" Ljudje v Ljubljani Nova misija Slovenija Zmanjšaj svoj ogljični odtis
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.