Vizita za živali > Novice
35 ogledov

Obdavčili bi lastnike psov

Mlad pes Profimedias
Na Hrvaškem se je med javno razpravo o novem zakonu o zaščiti živali, ki naj bi stopil v veljavo v začetku leta 2017, pojavil tudi predlog o obdavčitvi lastnikov psov.

Predlog je podal veterinar Jurica Ambrožić, sicer predstavnik zagrebškega urada za kmetijstvo in gozdarstvo, sredstva, ki bi jih pobrali s tega naslova pa bi namenili za financiranje zavetišča za živali.

Davka bi bili po predlogu oproščeni lastniki psov pomočnikov za slepe in slabovidne oz. invalide.

Za stroške zavetišča

Stroške za zavetišča bi glede na predlog pokrili lastniki hišnih živali in ne vsi davkoplačevalci, zato Ambrožić ocenjuje, da bi bila takšna obdavčitev bolj pravična.

Seveda sredstva iz tega naslova za zaščito zapuščenih živali ne bi bila dovolj, zato bi jih bilo potrebno zagotavljati tudi iz drugih virov.

V društvu Prijatelji životinja (Prijatelji živali), kjer so predlog podprli, ocenjujejo, da bi uvedba takšnega davka prispevala tudi k boljšemu nadzoru cepljenja živali ter nasploh večji skrbi za pse.

Poudarjajo, da bi moral biti znesek davka simboličen, vendar še vedno dovolj visok, da bi spodbudil odgovorno skrb za pse.

Oblasti o tem ne razmišljajo

Hrvaško ministrstvo sicer za zdaj uvedbi takšnega davka niso naklonjeni. Poudarjajo tudi, da davčna politika ni v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo, zato predlog v nov zakon o zaščiti živali ni vključen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • uran 22:03 02.november 2016.

    Takoj je treba sprejeti zakon, ki zadeva vpeljavo davka od psov, da bo vsaka občina imela pravico vpeljati davek od psov. Davek bi se pobiral v občinsko blagajnico za vsakega psa, izjemoma za tiste pse , ki so za varstvo ...prikaži več samotnih posestev neobhodno potrebni. Zakon je bil v veljavi že za časa F. Jožefa. Primer Dunaj: ima davek za prvega psa 72 EUR in za drugega 105 EUR. Za pasme nevarne za okolje napr. bull teriere in njihove mešančke pa bi moral biti pri nas večji kot v Beogradu, kjer je 288 EUR.