Vizita za živali > Novice
2696 ogledov

Te živali lahko po novem vidite v ZOO Ljubljana

ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
V pripravi je v ZOO Ljubljana sicer že nova otvoritev letalnic za največje sove sveta, prav te dni pa je objavljen tudi razpis za izvajalca nove ograde za leve.

Ta teden je bilo v Živalskem vrtu Ljubljana še posebej praznično. V dvojno praznovanje sta v svojem slogu popeljala akrobata Filip in Blaž (F&B Acrobatics), zelena ambasadorja Ljubljane, ki sta z govorico telesa uprizorila naravno ujmo, ki je februarja 2014 presenetila in v led ovila tudi gozd ljubljanskega živalskega vrta.

Tedaj je moč narave podrla vse ograde in letalnice v zgornjem delu živalskega vrta, skupaj z zunanjo ograjo in na strmih predelih tretjino dreves. Sanacija je potekala dobra štiri leta.

"Za naše obiskovalce je bila to dolga doba. A začeti je bilo potrebno povsem na začetku, iz nič, pri tem pa je bilo mogoče graditi le, ko že tako in tako strm teren ni še zamrznjen ali preveč razmočen. Ob tem je bilo seveda potrebno izvajati še vse redne naloge in obnove v spodnjem delu ter se pripravljati na gradnjo novega zavetišča za živali na Gmajnicah," je povedala direkorica Živalskega vrta Ljubljana, mag. Zdenke Barbare Ban Fischinger.

ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Tudi dolga obhodna pot

Najprej je bilo po njenih besedah potrebno pripraviti nove načrte in urediti vso gradbeno dokumentacijo ter javna naročila: "Potem smo začeli s sanacijo: postavili kilometer nove zunanje ograje, uredili nove obhodne poti ter jih naredili manj strme in zato bolj dostopne za starše otrok z vozički ter osebe z oviranostmi. Obenem smo jih tudi požarno in interventno uredili, česar prej ni bilo, in vanje povsem na novo vgradili cestno infrastrukturo: vodo, elektriko, komunikacijsko napeljavo ter uredili odvodnjavanje."

ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
Obnovili so tudi ograde za volke, rise, kozoroge in lose, brunarico preuredili v hotel za divjinske žuželke in ptice, ta teden pa so odprli tudi novo ogrado za severne jelene in ponovno celotno obhodno pot po zgornjem delu: "Vsega tega ne bi bilo mogoče doseči brez srčnih in predanih sodelavcev, izrednega posluha in podpore s strani MOL ter razumevanja sponzorjev, kot je družba Petrol."

Tako so kar dvakrat prerezali trak: najprej belo zelenega Mestne občine Ljubljana ter tako simbolično odprli zgornjo obhodno pot, nato pa še rdečega družbe Petrol, ki je z znatnim sponzorstvom podprla izgradnjo 2.500 kvadratnih metrov velike ograde, v kateri že bivajo trije mladi severni jeleni. Za obiskovalce pa bosta novost tudi mlad par losov, ki bivata v sosednji ogradi.

V pripravi je v ZOO Ljubljana sicer že nova otvoritev letalnic za največje sove sveta, prav te dni pa je objavljen tudi razpis za izvajalca nove ograde za leve.

Kar dve novosti 

Na novo torej lahko vidite tri mlade severne jelene, Leilo, Kačo in Rudija. Rudi je star komaj eno leto, punci pa imata že dve leti. "Severni jeleni so edini jeleni, kjer imata samec in samica rogovje, ki pa je pri samicah manjše in bolj enostavno. Glede na njihovo maso, imajo severni jeleni relativno največje rogovje med vsemi jeleni," pojasnjujejo v ZOO.

ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Vidite pa lahko tudi dva Losa, samčka Olafa in samičko Elvy. "Los je največji predstavnik družine jelenov in največji kopenski sesalec Evrope. Lose delimo na tri skupine: evropsko, azijsko in severnoameriško ter na 8 podvrst," opisujejo.

Pri losih imajo rogovje le samci. Je koščeno, po obliki ploščato ali vilasto. Razpon ima lahko do 2,2 metra. Na vsaki veji je do 15 parožkov, ki večinoma izraščajo iz lopataste razširitve. Težko je lahko do 36 kilogramov.

ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana