Vizita za živali > Novice
1446 ogledov

Vse bližje temu, da se bomo lahko pogovarjali z našimi hišnimi ljubljenčki

Pes Profimedias
Čez deset let.

Znanstveniki verjamejo, da nam bo razvoj računalniške tehnologije v prihodnosti omogočil komuniciranje z mačkami in psi. Po najbolj optimističnih napovedih bi se to lahko zgodilo že v prihodnjih desetih letih, navaja britanski The Guardian.

V to je prepričan znanstvenik in futurist William Hayem: "Mnogi se že pogovarjajo s psi," je dejal Hayem, ki se v svojem poročilu o potrošniških uspešnicah prihodnosti sklicuje na študijo profesorja Koona Slobodchicoffa z Univerze v Severni Arizoni. Omenjeni znanstvenik, ki že 30 let preučuje vedenje psov, je namreč ugotovil, da psi in mačke uporabljajo "kompleksen komunikacijski sistem", ki vsebuje vse značilnosti jezika.

Posebna naprava za prevajanje pasje in mačje govorice

Po študiji Slobodchikoffa poznanjo psi ločene "besede" za določene vrste plenilcev, za barve človeških oblačil in barvo kože drugih živali. Znanstvenik je prepričan, da imajo tudi druge živali podobne komunikacijske sisteme, zato se je odločil za zbiranje donacij, s pomočjo katerih bi v prihodnosti lahko razvili posebno napravo, nekakšen prevajalnik za pse in mačke: "Mnogi bi z veseljem komunicirali s svojim psom ali mačko ali pa vsaj vedeli, kaj si želi njihov hišni ljubljenček. Nekateri tako že govorijo s psi in si z njimi delijo najbolj intimne skrivnosti. Za mačke sicer nisem prepričan, kaj bi nam odgovorile. Verjetno: "Ti si idiot, nahrani me in pusti pri miru," je hudomušno dodal strokovnjak. 

Psiholog na univerzi Portsmouth Julian Kaminski, ki preučuje interakcijo ljudi in psov, ni tako prepričan v tovrstno komunikacijsko orodje. Znanstvenik ob tem priznava, da nam živali s primitivnimi signali sicer znajo povedati, kaj si želijo. Znanstveniki so tako že dokazali nekatere od teh signalov. Na primer: če ima pes do nečesa pozitivna občutja bo z repom mahal bolj proti desni strani telesa, medtem ko ob negativnih občutkih mahajo bolj proti levi strani svojega telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice