Vizita za živali > Novice
2043 ogledov

Zelo pomembno odkritje za pasje skrbnike

Moški in pes
Zato bi morali psi, ki jih vznemirja hrup, na pregled k veterinarju ...

Pse, ki ob glasnem in nenadnem hrupu kažejo znake strahu ali tesnobe, morajo veterinarji rutinsko pregledati zaradi morebitnih bolečin, je pokazala nova raziskava.

Strokovnjaki za vedenje živali iz Združenega kraljestva in Brazilije so preučili primere psov, ki so razvili občutljivost bodisi na glasnost bodisi na različne tone ali nenadne zvoke. Ugotovili so, da so štirinožci, ki trpijo za mišično-skeletno bolečino, bolj občutljivi na hrup.

Bolečina se še poslabša

Študija, objavljena v znanstveni reviji Frontiers In Veterinary Science, je pokazala, da sta strah oziroma tesnoba zaradi hrupa lahko povezava med strahom pred hrupom in bolečino.

Raziskovalci verjamejo, da se lahko bolečina, ki je marsikdaj nediagnosticirana, še poslabša, ko zaradi hrupa psi postanejo bolj napeti, s čimer obremenijo mišice in sklepe, ki so že vneti, kar še okrepi bolečino. To bolečino nato povezujejo s hrupom in drugimi zvoki in se izogibajo glasnim okoliščinam, zaradi katerih so v preteklosti imeli slabe izkušnje.

Še več informacij, ki bi jih morali poznati vsi pasji skrbniki, boiste pridobili na našem Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici in Domžalah. Več o našem dogodku v spodnjem članku:

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Raziskovalci pravijo, da bi morali veterinarji vse pse, ki imajo vedenjske težave, ko slišijo neprijeten zvok, temeljito pregledati, da bi ugotovili, ali bi lahko bila fizična bolečina posledica strahu ali tesnobe. Tako bi bila nediagnosticirana bolečina lahko tudi zdravljena, kar bi naposled izboljšalo tudi njihovo vedenje, je poročal portal Science Daily. Gre za prvo študijo, ki je pod drobnogled vzela ta pojav.

Sledite našemu brezplačnemu dogodku za družine v Novi gorici na Facebooku TUKAJ. V Domžalah pa TUKAJ. 

Mops Za pasje skrbnike Vizita za živali Takšna bo prijateljska tekma

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.